banner

Google pogon neprestano postaje središte našeg digitalnog života. Mnogi su korisnici uzeli Google dokumente i tablice kao potpunu zamjenu za Word i Excel, a broj se samo povećava. Google pogon nudi 15 GB besplatnog prostora za pohranu u odnosu na 2 GB na Dropboxu. Sva ta pohrana može se koristiti za sigurno pohranjivanje bilo koje vrste datoteka u Googleov oblak.

Čitajte: Sami pokrećemo i igramo se s Google diskom od njegovog pokretanja. Pročitajte naše postove na Google disku.

Danas ćemo posebno govoriti o pohranjivanju, hostingu, dijeljenju i manipuliranju slikama, a sve unutar okvira prozora web-preglednika koji pokreće Google disk. I puno toga možete učiniti ovdje.

1. Spremanje slika s interneta na Google pogon izravno

Balllota Beta (da, to je kako se piše) Chromeov je nastavak koji omogućuje spremanje fotografije (podržani formati:. jpeg,. png,. gif,. tiff,. bmp) s bilo koje web stranice izravno u Google disk ili mapu Dropbox.Za početak se prijavite sa svojim Google+ računom.

Idite na web mjesto, zadržite pokazivač miša iznad bilo koje fotografije i ako se ona može spremiti na Google disk, u gornjem desnom kutu vidjet ćete ikonu. Kliknite logotip Diska i kada to učinite prvi put, aplikacija će tražiti da stvorite novu mapu na svom Google disku. Odobri pristup i fotografija će se odmah spremiti.

To možete učiniti kad god naiđete na infografiku, meme ili sliku koju želite spremiti. Samo provjerite je li to za vaše osobno arhiviranje i ne dijelite slike zaštićene autorskim pravima.

platinasta tipka za winx DVD ripper

2. Hosting i dijeljenje slika

Ići drive.google.com i napravite novu mapu nazvanu slike, Idi na Udio izbornika i mapu učini javnom.

Sada prenesite sve slike u mapu povlačenjem u nju ili crvenom ikonom za prijenos.

Nakon prijenosa izvucite aktivnost s lijeve strane i od tamo ćete pronaći vezu ispod Usluge poslužitelja opcija.

Ovo nije veza za pojedinačnu sliku, već za cijelu mapu. Kada otvorite vezu, sadržaj cjeline slike mapa će se pojaviti. Sada možete kliknuti određenu sliku da biste je otvorili ili samo dodati točno ime slike na kraju veze glavnog računala.

3. Uređivanje i obrezivanje slika

Google pogon omogućit će vam uređivanje i obrezivanje slika, ali morat ćete ih prvo uvesti u Google dokumente. Ako ste koristili MS Word, znate koliko je teško navući tekst na omot oko slike. Pomicanje slike par piksela može pobrkati čitav dokument. Dobra vijest je da Google Drive to jako dobro radi.

Nakon povlačenja na slici možete je odabrati da je imate u redu ili zamotajte tekst gdje će tekst teći oko slike. Prekidajte tekst razbiti će tekst bez obzira koliko prostora slika zauzima.

Ići Format -> Obrezivanje slike da biste obrezali sliku pravo u dokumentu. Možete vidjeti kako će se tekst kretati oko slike čak i prije dovršetka uređivanja.

Slike u prezentacijama i crtežima

Kada se bavite slikama u Prezentaciji ili Crtežima, imate više mogućnosti. S padajućeg izbornika pored Usjev ikonu možete odabrati različite oblike i predmete za promjenu svoje slike. Odabir nije toliko velik, ali za jednostavnu prezentaciju, imat ćete dovoljno.

4. OCR slike i pretraživanje

Ako skenirate puno dokumenata i spremite ih na Google disk kao slike ili PDF, možete tražiti od Google diska da automatski skenira tekst sa slika i omogući pretraživanje putem OCR tehnologije (optičko prepoznavanje znakova).

Kliknite gumb postavke ikonu, odaberite Prijenos postavki i provjerite opciju Pretvorite tekst iz prenesenih PDF-ova i slikovnih datoteka,

Pretraživanje teksta unutar slike ili PDF datoteke odmah će prikazati odgovarajuću datoteku.

To je to. Još nekih sličnih savjeta na koje ste zasukali rukave? Javite nam.