banner

Iako su Macovi definitivno lijepi računala, ne može si svatko priuštiti kupnju novog. Srećom, korišteni Macovi obično su jednako dobri kao i novi, pod uvjetom da su dobili odgovarajuću njegu. Ne treba reći da se preporučuje stavljanje stroja kroz neke testove kako bi se vidjelo radi li dobro.

Iako bi fizički izgled i hardver trebali započeti, oni su samo dio veće jednadžbe kad kupujete rabljeni Mac. Također biste trebali temeljito provjeriti Mac softver, posebno ako on nije prethodno formatiran.

Evo popisa različitih aspekata softvera korištenog Maca koji morate dvaput provjeriti prije zaključivanja posla.Važna nota:Već smo pisali o tome koje aspekte hardvera treba provjeriti prije nego što nabavite rabljeni Mac.

1. Provjerite ostale korisnike

Nakon što nabavite svoj Mac, prvo što biste trebali učiniti je uputiti se na korijensku mapu, obično nazvanu Macintosh HD (ili bilo koje drugo ime koje je prethodni korisnik možda dao toj mapi) i tamo provjerite da li su ostali korisnici pod Korisnici mapu.

Ako pronađete druge korisnike, jednostavno se uputite na Macu Postavke i izbrisati ih odatle.

2. Provjerite da nema prethodnih iCloud vjerodajnica

Kako je sveprisutni iCloud postao Appleov korisnik, sada svi koji imaju Apple uređaj također koriste iCloud račun.

Nadalje, zbog sigurnosnih značajki koje primjenjuje Apple, uređaj povezan na iCloud račun ozbiljno zaključava funkcionalnost tog uređaja ako se prethodni korisnik nije odjavio iz iClouda prije prodaje ili davanja svog uređaja.

jednopisni rukopis tekstu

Da biste to provjerili na svom polovnom Macu, idite na Postavke>iCloud i provjerite je li prethodni vlasnik još uvijek prijavljen na njihov račun.

3. Potražite zaboravljeni sadržaj

Iznenadili biste se koliko korisnika Maca poduzme sve potrebne mjere kako bi osigurao svoj Mac prije nego što ga proda, a opet zaboravi izbrisati podatke na najosnovnijim mjestima, kao što su aplikacije Bilješke ili Podsjetnici.

Ostala mjesta koja treba pogledati su uglavnom Appleove zadane aplikacije, poput stranica, brojeva ili kontakata, kao i zadane mape sustava, kao što su Dokumenti mapu, na primjer.

Druga važna mapa koju treba pogledati je Prijave mapu, gdje prethodni korisnici ponekad ostavljaju aplikacije za koje imaju samo licencu.

4. Pogledajte u aplikacijama 'Baza podataka'

Apple je poznat po tome što stalno pokušava ukloniti upravljanje datotekama od korisnika, radeći to u nekim njihovim najvažnijim aplikacijama, poput Photos, na primjer. Te aplikacije grupiraju datoteke u jednu Knjižnica datoteka, što zauzvrat zauzima puno prostora na tvrdom disku.

Glavne aplikacije koje biste trebali potražiti su iPhoto ili Photos i iMovie, koji svoje knjižnice postavljaju u Slike i Filmovi mape.

mi pokretač tema

Važna nota: Lako možete provjeriti sve detaljne informacije o prostoru tvrdog diska vašeg Mac pomoću sjajnih aplikacija poput Daisy Diska koje smo pregledali ovdje.

5. Sigurne osjetljive informacije

Na Macu postoji aplikacija koja pohranjuje ton vrlo osjetljivih podataka. to je Pristup ključevima, koji je zadužen za čuvanje korisničkih lozinki i ostalih vjerodajnica.

Kada nabavljate rabljeni Mac, osigurajte da je ovaj uslužni program prazan, jer neke Mac aplikacije poput Safarija ponekad koriste informacije u Keychainu za automatsku prijavu na web stranice i druge usluge, a ne želite da se slučajno prijave na račun neznanca.

Uz to, prethodni je korisnik možda postavio svoj Mac za dijeljenje datoteka i mapa putem lokalne mreže. Dakle, osim ako ne želite slučajno podijeliti neke važne podatke, dvaput provjerite ovo u Dijeljenje odjeljak unutar vašeg Mac računala Postavke,

zatvori tablet

Posljednje, FileVault je još jedan vrlo važan element za Mac sigurnost. Koristi se za šifriranje sadržaja tvrdog diska vašeg Mac, a prethodni korisnik ga je možda omogućio, a zatim zaboravio na njega.

Još gore, samo prethodni korisnik ima lozinku potrebnu da bi se onemogućila, pa provjerite ovo u Sigurnost i privatnost odjeljak na Mac računalu Postavke ploča.

6. Očistite ploču postavki

Još jedna stvar o kojoj trebate voditi računa prije nego što nabavite svoj Mac jest osigurati to Postavke na ploči nema dodatnih uslužnih programa drugih proizvođača.

Uslužni programi poput ovih (flash ili drugi) obično povremeno istječu i najvjerojatnije su duboko povezani s drugim aplikacijama na vašem Mac-u, tako da je bolje ukloniti ih i početi ispočetka, instalirati samo one koje želite.

I tu ga imate. Obavezno prođite sve ove stvari ako razmišljate o nabavci rabljenog Mac-a. To bi moglo biti malo posla, ali dugoročno će se to isplatiti.