banner

Windows 8 nije oduševio korisnike prijenosnih računala temeljenih na dodirima jer je doživljaj dodirnog zaslona izgledao napola pečeno. No, dodir s upotrebom prijenosnog računala sa sustavom Windows 10 osjeća se kao krevet ruža. Zasluge su dodijeljene namenskom načinu rada tableta u sustavu Windows 10 što ga čini prilagođenijim korisniku.

Iako možete upotrijebiti svoje prijenosno računalo na dodir bez da se upustite u način rada na tabletu, značajke koje nudi taj način čine ga primamljivim i atraktivnim. Koje su ove skrivene osobine? Pa, spremite se iznenaditi ovim postom.

Ovdje ćete upoznati kako koristiti i uživati ​​zaslon osjetljiv na dodir u sustavu Windows 10, zajedno s gornjim savjetima i trikovima.

Kako omogućiti način rada tableta u sustavu Windows 10

To je vrlo jednostavno. Prvo dodirnite ili kliknite ikonu Centra za akciju koja se nalazi na programskoj traci, a zatim odaberite Način tableta da biste ga omogućili. Alternativno, upotrijebite tipkovni prečac Winkey + A da biste ga aktivirali. Na nekim prijenosnim računalima dodirom dodirne ploče prijenosnika s četiri prsta također se aktivira Action Center.

A zatim skočimo na prečice, savjete i trikove u načinu rada tableta.1. Sakrij traku zadataka

Zadaća traka čini važan dio prijenosnog računala u normalnom načinu rada. Međutim, ne možemo reći isto o načinu rada tableta. Ako vam se ne sviđa prisutnost programske trake u načinu rada tableta, možete je sakriti dostupnom postavkom. Kad to učinite, programska traka nestat će kad uđete u način rada tableta.

Da biste omogućili (ili onemogućili) postavku, idite na Postavke> Sustav> Način tableta. Uključite prekidač za 'Automatski sakrij traku zadataka u načinu rada tableta'.

2. Sakrij samo ikone aplikacija

Ako vas ikone na alatnoj traci ometaju, a ne cijela traka, Microsoft pruža način za njihovo onemogućavanje u načinu rada s tabletom.

Za to idite na Postavke> Sustav> Način tablet. Omogućite 'Sakrij ikone aplikacija na programskoj traci u načinu rada tableta.'

3. Brzo idite na Postavke načina rada tableta

Umjesto da prođete Postavke> Sustav> Način tableta za otvaranje postavki načina rada tableta, možete ga izravno unijeti putem Akcijskog centra.

Da biste to učinili, prvo otvorite Akcijski centar, a zatim dodirnite i zadržite opciju Način rada tableta. Iz izbornika odaberite Idi na Postavke.

4. Upotrijebite gumb za povratak

Ako pažljivo pogledate pokraj izbornika Start, pronaći ćete gumb za povratak u načinu rada tableta. Dodirom na njega vratit ćete se na prethodno otvorene aplikacije. Drugim riječima, pomoću gumba vraćate se na prethodne aplikacije. Na primjer, ako otvorite Chrome, a zatim pokrenete Candy Crush i zatim File Explorer, dodirom gumba za povratak prvo ćete se vratiti u Candy Crush, a zatim u Chrome.

Bilješka: Gumb ne djeluje kao gumb za povratak za ili unutar aplikacija. Odnosno, koristi se samo za prebacivanje na prethodne aplikacije.

5. Otvorite desnom tipkom miša izbornik

Šarm korištenja prijenosnog računala nalazi se u njegovom izborniku desnog klika. Prelazak na način tabletnog računala u sustavu Windows ne znači da ćete izgubiti na njemu. Samo dodirnite i držite stavku (ikonu, radnu površinu, programsku traku, datoteke itd.) Pomoću jednog prsta da otvorite kontekstni izbornik aka i izbornik desne tipke miša. Na naše zadovoljstvo, izbornik je modificiran za korištenje na dodir.

Također na Guiding Tech

Kako se koristi HP Active Pen: Vodič sa savjetima

Čitaj više

6. Automatski otvorite dodirnu tipkovnicu kada nije u načinu rada tablet

Kada koristite prijenosno računalo u tabletnom načinu, dodirna ili softverska tipkovnica automatski će se pojaviti dodirom na tekstno polje. Međutim, ako prijenosno računalo upotrebljavate kao tablet, ali ne u obliku tabletnog računala, tipkovnica se neće pojaviti.

Da biste ga automatski otvorili čak i u uobičajenom načinu, idite na Postavke> Uređaji> Unos teksta. Pomaknite se prema dolje i omogućite 'Pokaži dodirnu tipkovnicu ako nije u režimu tableta i nema priključene tipkovnice' ispod Touch tipkovnice.

Bilješka: Može doći do neznatnog kašnjenja kada prvi put pokrenete dodirnu tipkovnicu (svaki put). Molimo strpljenje.

7. Pokrenite dodirnu tipkovnicu na programskoj traci

Ako se dodirna tipkovnica ne otvara kad dodirnete tekstualno polje, možete je otvoriti i na programskoj traci. Desnom tipkom miša kliknite programsku traku (dodirnite i zadržite) i na izborniku omogućite Prikaži gumb tipkovnice sa dodirnim zaslonom.

Nakon što je omogućeno, na alatnoj traci vidjet ćete ikonu dodirne tipkovnice. Dodirnite ili kliknite da biste ga pokrenuli.

8. Omogući predviđanje riječi za softversku tipkovnicu

Stvarno mi nedostaju prijedlozi teksta na laptopu. Naravno, možete ga omogućiti i za fizičku tipkovnicu, ali prijedlozi su ograničeni. Srećom, stvari su za touch tipkovnicu drugačije jer imate više od 10 mogućnosti za odabir.

Da biste omogućili tekstualne prijedloge, idite na Postavke> Uređaji> Unos teksta. Omogućite 'Prikaži tekstualne prijedloge dok kucam na softverskoj tipkovnici' u odjeljku Unos teksta.

prednja bljeskalica iphone 6s
Savjet: Ostale postavke tipkovnice na dodir možete provjeriti u Postavke> Uređaji> Unos teksta.

9. Promijenite vrstu tipkovnice

Kao što pametni telefoni omogućuju promjenu vrste tipkovnice, Microsoft je dovoljno izdašan da nudi istu mogućnost. Za početak možete otkopčati dodirnu tipkovnicu i pomicati je. Zatim možete promijeniti njegovu veličinu iz raspoloživih vrsta prema vašim potrebama. Možete čak preći u način prepoznavanja rukopisa.

Da biste promijenili tipkovnicu, prvo morate pokrenuti dodirnu tipkovnicu. Zatim dodirnite ili kliknite malu ikonu tipkovnice s malenim zupčanicima. Prvi red prikazuje različite vrste tipkovnica, a drugi redak omogućuje slaganje i otključavanje tipkovnice.

10. Automatski pokrenite ploču rukopisa

Ako vaše prijenosno računalo podržava unos iz digitalne olovke, dodirom na bilo koje tekstno polje izravno će se otvoriti ploča rukopisa. Sve što napišete na toj ploči pretvorit će se u tekstualni format koristeći nevjerojatno prepoznavanje rukopisa.

11. Unesite tekst u ploču s rukopisom prstima

Prema zadanim postavkama na ploči za rukopis možete pisati samo olovkom ili mišem. Ako želite, možete prstima zapisati i tekst.

Da biste to učinili, idite na Postavke> Uređaji> Olovka i Windows tinta. Označite okvir pored postavke 'Pišite na ploču rukopisa prstom.'

Također na Guiding Tech

#Savjeti i trikovi

Kliknite ovdje da biste vidjeli našu stranicu Savjeti i trikovi

12. Snap Apps

Multitasking čini srce iskustva laptopa čak i za tablete. Sigurno možete na svom tabletu istovremeno održavati otvorene više aplikacija, ali što ako ih želite slagati jedna pored druge? Slično kao u načinu rada prijenosnog računala, možete presnimavati aplikacije i u načinu tabletnog računala.

Na primjer, želite gledati prijenos uživo na YouTubeu i istovremeno se kretati po tvitovima bez ikakvih drugih ometanja. To je mjesto gdje pucketanje prozora ulazi u sliku.

U tu svrhu dodirnite i držite vrh prve aplikacije i povucite je bilo u gornjem desnom ili gornjem lijevom kutu zaslona. Vidjet ćete da je prozor iskočen i sada ćete morati odabrati drugu aplikaciju s popisa otvorenih aplikacija. Dodirnite aplikaciju koju želite otvoriti. Ako funkcija ne radi, slijedite naš vodič koji uključuje mnoge ispravke.

Savjet: Pomoću razdjelnika između dviju aplikacija promijenite njihovu veličinu.

13. Pokreti načina rada za tablet 10 Windows

Način tablet podržava sljedeće pokrete:

Zatvori aplikaciju

Da biste zatvorili trenutno otvorenu aplikaciju, držite gornju površinu i povucite je do dna zaslona.

Otvoreni akcijski centar

Akcijski centar se može pokrenuti bez dodirivanja njegove ikone na programskoj traci. Samo povucite prstom lijevo s desnog ruba zaslona da biste otvorili Akcijski centar. Ovaj trik funkcionira i u načinu rada prijenosnika na prijenosnim računalima osjetljivim na dodir.

Pogledajte skrivenu traku zadataka

Ako želite da zadržite programsku traku skrivenom, kretnjom prstom povucite prema gore s dna zaslona da biste vidjeli skrivenu traku zadataka.

14. Prelazite između aplikacija

Prilično je lako pregledati nedavno otvorene aplikacije na pametnim telefonima. Srećom, isto možete učiniti i na prijenosnom računalu sa sustavom Windows kada ste u režimu tableta.

Pređite prstom udesno s lijevog ruba zaslona ili dodirnite ikonu Prikaz zadatka koja se nalazi pored Cortane na programskoj traci. Na sljedećem zaslonu vidjet ćete sve otvorene aplikacije. Dodirnite bilo koju aplikaciju da biste se prebacili na nju.

15. Omogući ili onemogući automatsko rotiranje

U tradicionalnim prijenosnim računalima zaslon je uvijek bio u jednom smjeru. Stvari su se promijenile kod prijenosnih prijenosnih računala i sada rotacija igra važnu ulogu.

Prema zadanim postavkama orijentacija zaslona automatski će se mijenjati tijekom okretanja zaslona. Ali ako vam se to ponašanje ne sviđa, možete onemogućiti automatsku rotaciju i zaključati trenutni način orijentacije.

Za to otvorite Action Center, a zatim dodirnite Rotation Lock da biste ga omogućili. Kada se aktivira, pločica je istaknuta. Pločica zakretanja rotacije dostupna je samo u načinu tabletnog računala. U standardnom načinu za prijenosno računalo pločica će se pojaviti sivo.

Savjet o bonusu: Chrome geste

Dok koristite Google Chrome, možete prijeći prstom udesno ili lijevo bilo gdje na zaslonu da biste otvorili prethodnu i sljedeću stranicu. Ova će se značajka uskoro pojaviti i na Android telefonima.

Također na Guiding Tech

5 najboljih alternativa za Windows 10 Photos App

Čitaj više

Proždiru tabletu

Iskustvo s dodirom na Windowsu 10 odvlači vas s nogu. Pomoću gornjih savjeta i trikova, uistinu možete iskoristiti prednosti načina rada na tabletu. Jako mi se sviđaju geste i jednostavnost korištenja koje nudi način rada na tabletu. Obavijestite nas o vašoj omiljenoj značajki načina rada na tabletu.

Sljedeće: Želite uštedjeti prostor na svom Windows 10 prijenosnom računalu. Učinite to pomoću Storage Sensea. Upoznajte o čemu se radi i kako ga koristiti.