banner

Firefox, besplatni i otvoreni preglednik Mozilla Foundation, nedavno je objavio Lockbox, upravitelj lozinki koji će sada sve svoje lozinke sigurno spremiti u digitalni okvir za zaključavanje. Primarni konkurent Firefoxu, Chrome by Google Inc., već je neko vrijeme imao upravitelja lozinki, ali dobio je veliku nadogradnju prije nekoliko mjeseci.

Pogledajmo kako se Firefox Lockbox uspoređuje s preglednikom Chrome Password (Upravitelj lozinki) i što sve oni mogu ponuditi korisnicima svojih preglednika. Neki koriste oba preglednika u različite svrhe, kao što su radni i osobni život odvojeni, prijava na istu stranicu s različitim ID-ovima i tako dalje. Vi momci, imate izbor sada, ili možda ne.

1. Kako postaviti

U oba preglednika morat ćete stvoriti račun i prijaviti se prije upotrebe naprednih značajki poput upravitelja lozinki. U slučaju Chromea, to je Google račun koji vjerojatno već imate.

svirajte dvije pjesme odjednom

Slično tome, u slučaju Firefoxa, morat ćete se prijaviti ili otvoriti račun prije nego što budete mogli koristiti Lockbox. Ovdje je glavna razlika. Lockbox je mobilna aplikacija za Android i iOS. Da. To znači da će sinkronizirati sve lozinke koje ste spremili u svoj preglednik Firefox, pod uvjetom da ste prijavljeni i na mobilnoj aplikaciji i na web pregledniku koristeći isti račun.

Preuzmite aplikaciju pomoću donjih veza i prijavite se istim računom kao i vaš preglednik. Iako su aplikacije za Android i iOS identične, testiram ga na Androidu. Da biste koristili Chrome Password Manager, morat ćete ga omogućiti ako već nije omogućen. Da biste to učinili, kliknite na sliku vašeg profila i odaberite Lozinke.Ovdje ćete omogućiti Ponudu za spremanje lozinki i opcionalno, možete omogućiti i automatsku prijavu. Potonja opcija automatski će ispuniti vaše vjerodajnice za prijavu i prijaviti se.

Pomičite se po istom zaslonu da biste pronašli popis svih spremljenih zaporki s Chrome lozinkom. Volio bih da su smislili manje ime.

Slično tome, morat ćete omogućiti sinkronizaciju lozinke u Firefoxu prije nego što ćete vidjeti spremljene lozinke u Lockbox aplikacijama. Da biste to učinili, kliknite na ikonu izbornika i odaberite Opcije.

Na lijevom izborniku odaberite Sync i provjerite je li odabrana prijava.

Učinite isto i na svom Android / iOS pametnom telefonu. Otvorite Firefox, dodirnite izbornik i odaberite Postavke, ovdje odaberite svoj račun.

Provjerite je li omogućena opcija Prijava.

Na istom zaslonu odaberite Privatnost i sigurnost i pomaknite se malo prema dolje da biste odabrali Pitaj za spremanje prijava i lozinki za web stranice. Možete postaviti i glavnu lozinku koju preporučujem.

ugovor o pewdiepie disneyju

Sada ste spremni za testiranje vožnje oba upravitelja lozinki.

Preuzmite Lockbox za Android

Preuzmite Lockbox za iOS

Također na Guiding Tech

6 Testirani načini za popravak Chrome Upravitelja lozinki ne rade problemi

Čitaj više

2. Kako rade

U pregledniku Chrome, kada Chrome Password Manager otkrije potrebno polje, automatski će predložiti ID / lozinku s malim skočnim ispisom ispod polja. Ako Chrome ne spremi lozinku i ručno je otkucate, predložit će je da je spremite u Chrome Password Manager. Firefox preglednik spremit će slične lozinke koje će se zatim sinkronizirati s Lockboxom na vašim mobilnim aplikacijama.

Slično tome, i u aplikacijama za preglednike Firefox i Chrome za mobilne uređaje, kada posjetite web lokaciju, predložit će automatsko popunjavanje vjerodajnica za prijavu za otkrivanje potrebnih polja.

Ono što me iznenađuje je da je Mozilla odlučila stvoriti samostalnu aplikaciju i imenovala je Lockbox. Ja sam napola očekivao da će to raditi i na aplikacijama treće strane i bio sam razočaran kad se to nije dogodilo. Zašto ga ne biste učinili dijelom preglednika kao što je Chrome ako ne želite da on radi s drugim aplikacijama? Na pozitivnoj strani napominju na stranici sa najčešćim pitanjima da je to eksperimentalna aplikacija. Možda će joj se u budućnosti dodati još značajki.

3. Uređivanje

Chrome Password Manager omogućuje vam da ne samo pregledavate detalje o prijavi na web-lokacijama, već ih uređujete ili brišete iz mobilnih aplikacija. Korisno za kada želite izvršiti neke promjene. S druge strane, Lockbox je predstavljen sa minimalnim mogućnostima. Možete vidjeti samo podatke za prijavu, ali ne možete ih urediti ili čak izravno dodati. Nove lozinke možete spremiti putem Firefox aplikacije preglednika na uobičajeni način. Prijavite se i dopustite spremanje vjerodajnica kada vas pita za dopuštenje.

Da biste napravili promjene, za to ćete morati otvoriti Firefox preglednik na radnoj površini, otvoriti izbornik i odabrati Prijava i Lozinke.

To će pokrenuti skočni prozor u kojem možete uređivati ​​ili brisati unose. Zaista se nadam da Firefox ima druge planove za svoju Lockbox aplikaciju, a ne da je drži samostalnom aplikacijom. Možete ga koristiti za kopiranje podataka za prijavu na aplikaciju, što je brže u usporedbi s Chrome upraviteljem lozinki gdje biste morali otvoriti preglednik i proći kroz postavke da biste pronašli potrebnu lozinku.

značenje prikvačivanja zaslona
Također na Guiding Tech

Kako onemogućiti Chrome Password Manager (i zašto to možda želite)

Čitaj više

4. Sigurnost

Obje tvrtke vrlo ozbiljno shvaćaju sigurnost. Google je podijelio vezu na kojoj napominje da tvrtka ažurira preglednik Chrome, čiji je dio Chrome Password Manager, svakih šest tjedana, dok se kritične pogreške ispravljaju svaka 24 sata. Ova ažuriranja automatski se guraju i instaliraju bez ikakve intervencije korisnika. Ako netko ima pristup vašem pregledniku Chrome, što je jednostavno, morat će unijeti PIN sustava Windows prije nego što će moći vidjeti ovu zaporku.

Firefox nudi glavnu lozinku koja će zaštititi sve vaše lozinke. Što se tiče mobilnih aplikacija, morat ćete koristiti lozinku Firefox za prijavu, a zatim pomoću otiska prsta vašeg pametnog telefona za pristup lozinkama pohranjenim u Lockboxu.

Google je nedavno izdao neka proširenja koja biste trebali razmotriti instalirati. Upozorenje zaporke obavijestit će vas kada se prijavite na web mjesto koje nije u vlasništvu Googlea, a od vas će se zatražiti da promijenite zaporku. Provjera lozinke tražit će da promijenite lozinku web lokacije za koju je nedavno poznato da je hakirana.

Mozilla je napisala detaljni post o svim sigurnosnim mjerama koje je implementirala kako bi zaštitili korisničke lozinke. Dolazi s 256-bitnom enkripcijom s PBKDF2 i HKDF. Ukratko, vaše su lozinke osigurane na oba preglednika.

Prenesite Riječ

Firefox Lockbox je još uvijek u povojima. Iako Mozilla nije najavila svoje buduće planove, vjerujem da će Lockbox u budućnosti dobiti više ažuriranja koja će je uporediti s drugim upraviteljima lozinki koji rade na mobilnim aplikacijama. Chromeov upravitelj lozinki već je duže u upotrebi i to se pokazuje.

Sljedeće: Tražite pouzdanog upravitelja lozinki? Saznajte zašto se u GT-u oslanjamo na Dashlane.