banner

Google je zloglasan jer ima više aplikacija koje rade gotovo iste stvari. Prije samo nekoliko dana Google je pokrenuo aplikaciju Google zadataka za stvaranje zadataka, a značajka je već prisutna u Google Keepu. A da i ne govorimo o Google chat aplikacijama.

fuzija za powercore 5000

Sigurna sam da ste sigurno barem jednom čuli za sličnost dviju Googleovih aplikacija - Photos and Drive (kada je u pitanju pohrana fotografija). I sinkroniziranje fotografija i videozapisa i to je uzrok zbrke.

Pa koji biste trebali koristiti? I zašto? Odgovorit će se na sva vaša pitanja u ovoj usporedbi Google fotografija i Google diska. Uronimo!

Upotreba i podržane vrste datoteka

Google Photos aplikacija je galerija fotografija na steroidima, a Google Drive usluga pohrane i izrade sigurnosnih kopija za datoteke poput PDF, ZIP i fotografija i videozapisa.

Ako je na vašem uređaju instaliran Google Photos, on će odmah pokazati slike i videozapise snimljene iz kamere telefona. Slično drugim galerijskim aplikacijama, omogućuje vam i gledanje slika prisutnih u mapama drugih uređaja. Podržava tri vrste medijskih datoteka - fotografije, videozapise i GIF-ove.Nije potrebno sigurnosno kopirati i sinkronizirati fotografije u Google fotografijama da biste ih pregledali na jednom uređaju. Međutim, kada je omogućena sinkronizacija, možete ih pregledavati na više uređaja.

Google pogon, s druge strane, moćan je servis za pohranu u oblaku gdje morate ručno dodavati datoteke. Prazan je ako mu ne dodate stvari. Možete dodati bilo koju vrstu datoteke poput PDF, ZIP, MP3, MP4, JPG, PNG itd.

Fotografije snimljene s vaše kamere pametnog telefona ili slike prisutne na vašem mobilnom uređaju neće se automatski odraziti na Google disku, kao što je slučaj s Google Photos. Slično tome, ostale datoteke uređaja također se neće automatski dodati u Disk.

Korisničko sučelje

Korisničko sučelje Google Photos prilično je slično aplikacijama galerije. Na prvom zaslonu dočekuju vas fotografije s fotoaparata. Mape uređaja mogu se pristupiti iz navigacijske ladice ili na kartici Albumi na dnu gdje su i drugi albumi Google Photos.

Slično tome, korisničko sučelje Google diska slično je ostalim uslugama sigurnosne kopije datoteka ili čak upraviteljima datoteka. Na prvom zaslonu vidjet ćete razne mape i datoteke ispod retka za brzi pristup. Da biste pogledali slike, morate upasti u odgovarajuću mapu.

Također na Guiding Tech

Kako očistiti sigurnosnu kopiju za Google Photos

Čitaj više

Organizacija

Iako Google Photos prikazuje fotografije na uređaju u njihovim mapama, ne možete izravno premještati ili kopirati slike između tih mapa. Za to vam treba upravitelj datoteka u slučaju mapa uređaja. Međutim, možete premještati datoteke u slučaju sinkroniziranih albuma. Nadalje, ne podržava hijerarhiju.

S druge strane, Google Drive nudi više organizacije. Podržava hijerarhiju i omogućuje vam organiziranje datoteka u razne mape. Možete kopirati ili premještati datoteke između mapa izravno s samog Diska.

Ograničenje skladištenja

Drugo važno mjesto na kojem se Google Drive i Fotografije razlikuju je slučaj pohrane. Google nudi neograničen prostor za pohranu za slučaj Google Photos. Međutim, postoji uvjet.

Google će komprimirati fotografije i spremiti ih u 16MP. U slučaju videozapisa, oni će biti komprimirani do 1080p. To je poznato kao način visoke kvalitete. Za običnog korisnika 16MP je više nego dovoljno. Ali ako ste profesionalni fotograf, kompresija bi mogla rezultirati gubitkom kvalitete.

aplikacije poput foap-a

Ako želite učitati medij u izvornoj kvaliteti, Google nudi 15 GB besplatnog prostora. Taj se prostor dijeli na Google disku, Gmailu i Google fotografijama. Ako se odlučite za izvorni način kvalitete, medij će se smatrati ispod 15 GB.

Slično tome, bilo koja fotografija / videozapis koji dodate u Pogon računat će se s istim 15 GB. Ovdje nema zasebnih načina kvalitete. Možete, međutim, smanjiti kvalitetu ako želite, a zatim je prenijeti na Google disk. Jednom kada završi 15 GB, možete kupiti dodatni prostor za pohranu. Ovdje možete provjeriti svoju Google pohranu.

Bilješka: Dodavanje fotografija u načinu visoke kvalitete u Google Photos neće se računati u upotrebu pohrane.
Također na Guiding Tech

#Google vožnja

Kliknite ovdje da biste vidjeli stranicu s člancima google drivea

Više značajki

Uređivanje fotografija

Google Photos sadrži osnovne značajke za uređivanje, kao što su obrezivanje i rotacija. Također možete stvoriti kolaže i primijeniti filtre.

Google Photos također dolazi s uređivačem videozapisa. Iz svojih fotografija možete stvoriti filmove i animacije. Google pogon ne uključuje uređivač fotografija ili videozapisa.

Skeniranje fotografija

Ako na vašem telefonu imate instaliran Google pogon, ne treba vam aplikacija treće strane za skeniranje dokumenata, potvrda ili fotografija, ima ugrađenu mogućnost za to.

Iako Google Photos također podržava skeniranje fotografija, za to morate preuzeti aplikaciju PhotoScan s Googlea.

Google objektiv

Zanimljivo je da Google Photos dolazi sa sjajnom značajkom poznatom kao Google objektiv. To je pretraživač slika za vaš telefon koji pokreće umjetna inteligencija i strojno učenje. Kada dodirnete gumb Objektiv u programu Google Photos, on prepoznaje objekt na slici i prikazuje relevantne podatke o njemu.

Primjerice, dodirom gumba leće za cvijet u Google fotografijama identificirat ćete cvijet i pružiti nam više informacija o njemu. Objektiv naravno nije ograničen samo na cvijeće, može raditi i mnoge druge dobre stvari, uključujući prepoznavanje adresa i telefonskih brojeva na slikama. Google pogon ne podržava objektiv, ali on podržava OCR.

Dijeljenje

Obje usluge omogućuju dijeljenje i suradnju s drugima. Ali postoje neke razlike. Dok ste na Google disku, možete surađivati ​​s više ljudi, ali u Google fotografijama možete kontinuirano dijeliti samo s jednom osobom. Morate dodati partnerski račun da biste započeli dijeljenje gomile fotografija s grupom ljudi.

Također na Guiding Tech

Google Vodič za dijeljenje datoteka: Odgovori na sva često postavljana pitanja

Čitaj više

Koje koristiti?

Obje usluge koriste vaš Google račun za sinkronizaciju podataka i dostupne su na svim platformama. Iako je Google Photos ograničen na fotografije i videozapise, on nudi sve što možete zatražiti od preglednika fotografija i uređivača. Također nudi neograničenu pohranu komprimiranih medija. Ako vam nije dobro, ništa ne može pobijediti Google Photos.

ružičasta boja očiju

Ali ako želite više organizacije i sigurnosnih kopija za više vrsta datoteka, a ne biste se brinuli manje o prikazu galerija fotografija, tada biste trebali prebaciti na Google pogon. Imajte na umu da ćete vjerojatno kupiti prostor za pohranu jer Disk nema besplatnu komprimiranu pohranu fotografija.