banner

FTP je definiran kao Protokol za prijenos datoteka i metoda je premještanja ili pregledavanja datoteka s jednog mjesta na drugo. Ako imate FTP poslužitelj, datoteke možete poslati na neko udaljeno mjesto korisnicima koji im mogu pristupiti pod određenim kombinacijama korisničkog imena i lozinke. Nakon što su postavljene konfiguracije za način rada poslužitelja i njegov način pristupa internetu, možete ga početi koristiti za dijeljenje datoteka.

Pažljivo pročitajte naš vodič u nastavku pazeći da ne propustite nijedan korak i možete besplatno izgraditi vlastiti FTP poslužitelj.

Zašto možda želite postaviti FTP poslužitelj?

Možda se pitate kako vam FTP poslužitelj može koristiti u odnosu na korištenje usluga dijeljenja datoteka poput Dropbox, SkyDrive itd. Iako su ove posljednje usluge dobre za pohranu datoteka putem Interneta i dijeljenje s prijateljima koji imaju pristup brzini preuzimanja, to ne činite ' neće imati ograničene kontrole koje postavljaju. Iako je ovo pozitivno gledanje na korištenje FTP poslužitelja, uvijek će biti padova.

Pros:  • Jeftinije je kupiti prostor na tvrdom disku i instalirati vlastiti poslužitelj nego koristiti internetsku pohranu.
  • Imate potpunu kontrolu nad prijenosom datoteka pomoću vlastite usluge. Na primjer, ne možete odrediti korisnike u Dropboxu i lako pratiti tko je preuzeo datoteku kao što možete sa svojim vlastitim FTP programom.
  • Nekim IP adresama možete zabraniti pristup datotekama (ili samo izričito dopustiti pristupima nekoliko IP adresa). Internetske usluge ne dopuštaju ovakvo ograničenje.

Cons:

  • Vaš prostor na disku ograničen je fizičkim kapacitetom tvrdog diska, dok mrežne usluge omogućuju kupnju dodatnihvirtualan prostor.
  • Računalo (FTP poslužitelj) mora biti pokrenuto cijelo vrijeme da biste mu pristupili.
  • Ako koristite FTP poslužitelj kao sigurnosno kopiranje, to nije tako sigurno kao visokokvalitetna internetska sigurnosna kopija gdje većina koristi suvišnost kako bi podaci ostali aktivni.
  • Postoje manje sigurnosnih mjera (različite metode provjere autentičnosti) za osiguranje lozinki pri korištenju FTP vs HTTP prijenosa

Evo kako to postaviti.

Kako postaviti FTP poslužitelj

Koristit ćemo besplatni program FTP poslužitelja zvan Quick 'n Easy FTP Server Lite. Ovaj program omogućuje odvojene korisničke račune, tako da se različita dopuštenja i lozinke mogu postaviti u skladu s tim. Nakon postavljanja ovog programa, konfigurirat ćemo usmjerivač da dopušta prolazak podataka odgovarajućem FTP poslužitelju.

pametni ekran Windows 8

Evo nekoliko drugih besplatnih programa FTP poslužitelja koji biste mogli preferirati:

  • FileZilla
  • Xlight FTP poslužitelj
  • SYSAX Multi Server

Postavljanje brzog n Easy FTP poslužitelja

Korak 1.Preuzmite program ovdje, a zatim otvorite datoteke pomoću besplatnog programa za kompresiju.

Trebat ćete pokrenuti datoteku nazvanu FTPServer.exe,

Korak 2. Postavljanje početnog računa.

Ovdje unesite bilo koje ime, kao Admin ili vlastito ime. Morat ćete to zapamtiti da biste se ubuduće ponovo prijavili.

tisak Sljedeći i sada odaberite lozinku. Uvjerite se da je to nešto čega se lako sjećate, ali nije previše jednostavno za pretpostaviti. Ako ćete imati osjetljive datoteke na vašem poslužitelju, zadnje što želite je da se u njega pokvari.

Klik Sljedeći izabrati a Domaći direktorij Za ovaj račun. Ovo je mjesto na kojemu će se dopustiti prenošenje ili prijenos podataka. Ako planirate koristiti puno podataka, odaberite mapu na disku s puno dostupnog prostora.

Sljedeća je stranica za dopuštenja datoteka. Budući da je ovaj prvi račun administrativni račun, dopustit ćemo računu sva dopuštenja, pa stavite ček pored svakog unosa.

tisak Sljedeći dovršiti stvaranje računa.

3. korak Sada kada je jedan račun postavljen, možemo konfigurirati pristup poslužiteljskom stroju.

Klik Pokrenite FTP čarobnjak za postavljanje za pokretanje čarobnjaka potrebnog za postavljanje načina pristupa poslužitelju datoteka.

Klik Sljedeći na početnom prozoru za ulazak u FTP port postavke. Zadržat ćemo zadanu vrijednost 21,

Sljedeći se korak pita kako ste povezani s internetom. Radimo iza usmjerivača, pa ćemo odabrati drugu opciju. Ako nemate usmjerivač na mjestu, jednostavno zadržite odabranu zadanu opciju.

Ako ste odabrali drugu opciju kao i mi, zapišite broj 21 za pamćenje kada smo u postavkama usmjerivača.

Klik Sljedeći u FTP programu i primjetimo dodatne portove koje moramo proslijediti na lokalnu IP adresu. I ove je potrebno unijeti u usmjerivač, pa ih zapišite i vi.

kako promijeniti heic u jpg na iphoneu

Postavljanje usmjerivača

Korak 1. Otvorite stranicu postavki usmjerivača. Naše je http://192.168.1.2,

Korak 2. Unesite ulaz koji smo pronašli u prethodnom koraku, dakle 21, a zatim bi rezultirajući IP trebao biti računalo na kojem se nalazi FTP program. Ovaj određeni port treba upisati u skup postavki sličnih Prosljeđivanje jednog porta ili izraz sličan. Postavke nakon uređivanja obavezno spremite.

Super savjet: Pronađite svoju lokalnu IP adresu odlaskom u naredbeni redak i upisom ipconfig i pronalaženje IPv4 adresa.

oneplus jedan savjet i trik

3. korak Sada kada je jedan port proslijeđen, moramo postaviti ostale brojeve koje ste zapisali, ali ovaj put u odjeljku pod nazivom Prosljeđivanje raspona luka, Moramo koristiti drugi odjeljak jer radimo s rasponom (drugi brojevi koje ste zapisali), a ne s jednim portom.

Spremite postavke. Sada možete izaći iz stranice s konfiguracijama usmjerivača, kao što smo učinili s pravilima prosljeđivanja.

Pomoću brzog n Easy FTP poslužitelja

Sada kada imamo postavljen administrativni račun i primjerene konfiguracije za korištenje poslužitelja s udaljene lokacije, jedino je još potrebno imati pristupnu točku koju možete dijeliti s ljudima zbog korištenja vašeg poslužitelja i za postavljanje odgovarajuće račune za navedene ljude.

Napravite dodatne korisnike

Neka korisnici budu kao što smo napravili Admin račun.

Korak 1. Na Dom stranici, kliknite Upravljanje korisničkim računima,

Korak 2. Odaberi Dodaj novog korisnika s lijeve bočne trake.

3. korak Ispunite korisničke podatke. U prvo prompt upišite korisničko ime:

Zatim odaberite korisnika i upišite a Zaporka i Staza za račun. Uključite i odgovarajuće Dopuštenja. Većinu vremena preporučuje se upravo omogućavanje korisniku da preuzima datoteke. Ako ovaj korisnik ne treba učitati, najbolja praksa je dopustiti samo dozvolu za preuzimanje.

Postavljanje pristupa izvan lokalne mreže

Da sumiramo, postavili smo odgovarajuće konfiguracije i za usmjerivač i za FTP program te dodali dodatnog korisnika. Sada kada smo sve postavili, moramo imati način da pristupimo FTP poslužitelju s udaljene lokacije. Najlakši način je pronaći vanjsku IP adresu. Pogledajte našu objavu ovdje o jednoj metodi toga, koristeći WhatsMyIP.us.

1. Otvorite WhatsMyIp.us i primijetite svoj vanjski IP.

2. Podijelite ovu adresu s nekim kome treba pristup vašem poslužitelju i od njih će se zatražiti lozinka koju mogu koristiti za prijavu.

Zaključak

Važno je napomenuti da su svaki od gore navedenih koraka potreban za pokretanje i pokretanje FTP poslužitelja. Potrudili smo se kako bi bili iscrpni. Nakon što pravilno postavite usmjerivač (ako ga imate) i FTP program, na putu ste za dijeljenje svih datoteka s kime god želite.