banner

Danas se većina alata prilagodila konceptu alatnih traka i vrpci. Dakle, zašto mislite da su oni to učinili? Najjednostavniji razlog je taj što omogućava korisnicima da udobnije rade mišem i brzo obavljaju aktivnosti.

Najbolji primjer vrpce u onom koji dolazi sa svim proizvodima u paketu MS Office. Ima više kartica, nekoliko grupa unutar svake kartice i zatim nekoliko naredbi u svakoj grupi. Prema zadanim postavkama vrpca dolazi s prilagođenim nizom alata i postavki. Međutim, vi kao korisnik možda želite prilagoditi sadržaj.

Preporučujem vam da ne uklanjate nijednu opciju. Ono što možete učiniti je dodati još nekoliko i odabrati ono što se prikazuje. Da vidimo kako.

evernote posjetnice

Bilješka: Za svoj ćemo primjer koristiti MS Word 2013. Koraci su gotovo slični za ostale alate i verzije MS Officea koji nisu 2013. godine.

Korak 1: Kliknite na Datoteka za navigaciju do pozadinskog prikaza.Korak 2: Na lijevom oknu kliknite na Opcije otvoriti Opcija riječi prozor.

3. korak: Iz prozora, s lijeve strane, pritisnite opciju čitanja izbornika Prilagodite vrpcu, S tim ste spremni započeti dodavanje novih kartica i grupa.

4. korak: Na desnoj strani prozora vidjet ćete okno do Prilagodite vrpcu, Udari Nova kartica gumb za dodavanje nove kartice. Novom karticom dobit ćete zadanu novu grupu. Možete dodati više skupina klikom na Nova grupa,

Korak 5: Možda želite preimenovati karticu. Desnom tipkom miša kliknite i kliknite Preimenovati, Na isti način možete preimenovati grupe.

Korak 6: Možda biste je željeli smjestiti u prikladan položaj. Dakle, možete ga pomicati gore ili dolje nizom.

Vratimo se sada i pogledajte kako izgleda naša nova testna kartica. Prazan je, nema naredbi. Pa ih trebamo dodati.

automatski premjestiti dnevne poruke e-pošte u određene mape u Gmailu

Korak 7: Vratite se isto Opcije riječi prozor. Na kartici koju ste upravo dodali odaberite grupu. Odaberite naredbu iz drugog okna s lijeve strane i zatim kliknite na Dodati kako bi bio dio nove kartice i nove grupe.

Dodao sam nekoliko slučajnih. Vratimo se i ponovo vidimo našu karticu. Ovaj put ima nekoliko naredbi u sebi. Zanimljivo, zar ne?

Ako želite da se kartica ne prikazuje u sučelju, jednostavno je poništite s popisa na kojem ih vidite.

Zaključak

MS Office vrpce imaju samo nekoliko kartica i naredbi prikazanih prema zadanim postavkama. Međutim, osjećam da su pažljivo birani i odabrani za normalno svakodnevno korištenje.

Sada znate kako dodati nove kartice, nove grupe i nove naredbe. Samo naprijed i isprobajte nekoliko kombinacija. Sljedeći put kad osjetite da nešto nedostaje, samo slijedite korake, potražite svoju naredbu i dodajte je.