banner

Nekada davno bio sam zaljubljen u Googleovu značajku Smart Lock. Jednostavnost pamćenja i sinkroniziranja više zaporki na Chromeu i telefonu olakšala mi je rad u masti. Više se nisam morao sjećati čudne kombinacije slova i slova. Dopuštam Googleu da sve rješava umjesto mene.

Brzo napredujući nekoliko godina, nisam mogao ne primijetiti nedostatke u ovoj implementaciji zaporke (ipak neću to nazvati upraviteljem lozinki). Zbog nedostatka glavne lozinke, svatko tko je imao pristup mom prijenosnom računalu mogao je vidjeti moje lozinke. Sve što su trebali učiniti je otići u Postavke> Upravljanje lozinkama i kliknuti na ikonu malog oka.

Povrh toga možete na prste prebrojati broj Androidovih aplikacija koje podržavaju Smart Lock na telefonu.

Zbog ovog ograničenja i moje sklonosti zaboravljanju lozinki, prijava u aplikacije poput Twittera postala je neugodna stvar, pogotovo kad sam zamijenio telefone.

Smart Lock osim što radi samo na Chromeu, nema generator lozinki niti posebno sučelje. Pa, to me nagnalo na razmišljanje. Vrijedi li Smart Lock pogodnost? Ili bolje rečeno, trebam li vjerovati Googleu svoje lozinke?Ako imate iste sumnje, onemogućavanje Googleovog Smart Lock-a nije raketna znanost. Pa, da vidimo kako to uspjeti.

Onemogućite Smart Lock na Chromeu

Korak 1: U pregledniku Chrome idite na postavke preglednika klikom na izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu.

Korak 2: Pomaknite se prema dolje do opcije Lozinke i obrasci i kliknite na Upravljanje lozinkama.

Možete i upisati 'lozinku' u traku za pretraživanje iznad.

3. korak: Nakon što uključite, prebacite prekidač na 'Ponudi da se lozinke isključe'. U međuvremenu, onemogućite i 'Automatska prijava'.

Onemogućite Smart Lock na Androidu

Onemogućavanje Smart Lock-a za lozinke na Androidu manje je više slična (i jednostavna) stvar. Jednostavno otvorite Chrome na Androidu i idite na Postavke.

Dodirnite Lozinke i prebacite prekidač za opciju Spremi lozinke i automatsku prijavu na isključeno.

Što učiniti sa spremljenim lozinkama?

Sada kada ste isključili Google Smart Lock, što činite sa spremljenim zaporkama? Sigurno ih ne možeš natjerati da leže okolo.

Otvorite Googleov račun zaporke i kliknite ikonu Izbriši. Alternativno, možete očistiti povijest pregledavanja kako biste uklonili sve lozinke iz Chromea. Obavezno odaberite vremenski raspon kao Sve vrijeme.

Međutim, za Googleov račun zaporke morate ići ručnim putem odabira i brisanja.

aplikacija za izradu gif-a za youtube

Što je Smart Lock za Android

Sada kad govorimo o Smart Lock za lozinke, postoji još jedna značajka koja se nalazi pod kišobranom Smart Lock - Smart Lock za Android.

Osmišljena da vaš život učini manje jadnim, ova značajka identificira nekoliko pouzdanih mjesta i drži vaš telefon otključan kada ste na tim lokacijama. Slično tome možete označiti upareni uređaj (kao što je Bluetooth glazbeni sustav vašeg automobila ili pametni sat) kao pouzdan i vaš će se telefon automatski otključati kada su ti uređaji u blizini. Međutim, scenarij 'Očekivanje protiv stvarnosti' sasvim je drugačiji.

Prvo, ovu je značajku prilično lako kompromitirati. Zamislite da netko beži s vašim telefonom i pametno gledajte zajedno. U takvom slučaju pristup usluzi vašeg telefona bio bi šetnja parkom. Napokon si ostavio otvorena ulazna vrata.

Da biste isključili tu značajku, prijeđite na Postavke> Sigurnost zaključanog zaslona> Smart Lock. To može varirati od uređaja do uređaja. U slučaju da ga ovdje ne pronađete, jednostavno ga tražite u traci za pretraživanje.

Ako je to Pouzdano mjesto koje želite deaktivirati, dodirnite mjesto i odaberite Isključi.

Što sada?

Dakle, Smart Lock na Chromeu je otišao zauvijek, kako ja upravljam? Osim što pamtim lozinke, prebacio sam se na Dashlane. Sada se samo moram sjetiti glavne lozinke (* smiješi se uho do uha).

Osim što koristi AES-256 enkripciju od početka do kraja, Dashlane ima i čisto sučelje. Dolazeći do glavne točke, čini sjajan posao pamćenja svih vaših lozinki i njihovog čuvanja.

Osim toga, nudi se i značajka Health Password (Sigurnost lozinke) i sigurnosna nadzorna ploča.

Također na Guiding Tech

Prebacio sam se s 1Password na Dashlane i volim

Čitaj više

Upravitelj lozinki ili Smart Lock?

Googleova pametna brava jedan je od najjednostavnijih načina da se preskoči prijava zaslona, ​​međutim, sigurnosni scenariji su previše ozbiljni da bi ih se zanemarilo.

Dakle, ako razmišljate o prelasku na namjenski upravitelj lozinki, pročitajte sljedeću usporedbu koja će vam pomoći da se informirano odlučite.