banner

U početku je Google imao dvije odvojene aplikacije za Google pogon i Google Photos na računalu. Sve je išlo u redu dok Google nije odlučio promijeniti stvari - na bolje ili gore.

Zahvaljujući Googleovoj opsesiji ubijanjem njegovih stvari, Google je 2017. povukao originalnu aplikaciju Drive za računala sa sustavom Windows i Mac i zamijenio je potpuno novom aplikacijom poznatom kao Backup and Sync (za osobnu upotrebu i Drive File Stream za tvrtke). Alat je ponudio funkcionalnost za dodavanje slika i videozapisa u Google Photos također. Kao što je očito, Google je kasnije ubio i desktop aplikaciju Google Photos.

Sada se sigurnosna kopija i sinkronizacija koriste na Windows i Mac računalima za dodavanje datoteka na Google pogon i Fotografije. Pa kako funkcionira ova aplikacija i koje sve značajke ovdje dobivate? Istražimo u ovom vodiču.

Razlika između Google diska i sigurnosnih kopija i sinkronizacije

Google pogon je platforma za pohranu i sinkronizaciju sadržaja na različitim uređajima. Ima web verziju, a mobilnu aplikaciju može se preuzeti na Android i iOS uređajima.

Sigurnosna kopija i sinkronizacija je aplikacija Google diska za računala Windows i Mac koja omogućuje pristup datotekama Google diskova na računalu te također stvara sigurnosnu kopiju odabranih lokalnih datoteka na Google disku. Također nudi mogućnost dodavanja fotografija u Google Photos.Kako radi sigurnosna kopija i sinkronizacija aplikacije

Kao što ime sugerira, aplikacija nudi dvije funkcionalnosti - sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju. U prvom slučaju aplikacija vam omogućuje stvaranje sigurnosne kopije cijelog vašeg računala ili odabranih mapa na Google disku. Također možete sigurnosno kopirati datoteke s USB pogona ili SD kartice.

Izraz sigurnosna kopija ovdje zavarava jer se i mape također stalno sinkroniziraju. Znači, svaka promjena koju napravite u sinkroniziranim datotekama na računalu ili Google disku odražavat će se i na drugoj strani.

Kada je riječ o sinkronizaciji, sve mape na Google disku ili odabrane mape možete sinkronizirati s računalom. To vam omogućuje pristup sadržaju Diska na računalu čak i kad niste povezani s mrežom.

Ukratko, aplikacija se sinkronizira s računalom i na njega. Sada kada znate kako to radi, vrijeme je za preuzimanje aplikacije.

Gdje preuzeti sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju

Budući da aplikacija sigurnosne kopije i sinkronizacije funkcionira s Google pogonom i Google Photosom, može se preuzeti s bilo koje web stranice.

kako koristiti atext

Preuzmite sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju s Google diska

Preuzmite sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju s Google fotografija

Pokrenite sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju aplikacije

Jednom kada instalirate aplikaciju, željeli biste sučelje slično Drive ili Photos. Međutim, to nije slučaj. Aplikaciji sigurnosne kopije i sinkronizacije nedostaje određeno sučelje, jer ne dopušta pregled datoteka. To je samo medij za odabir datoteka.

Kada instalirate i postavite aplikaciju, na alatnoj traci pronaći ćete ikonu sigurnosnih kopija i sinkronizacije. Klikom na njega otvorit će se traka za praćenje u kojoj se nalaze razne prečace i postavke. To je sve što dobivate s aplikacijom.

Savjet: Ako prečac nedostaje, otvorite izbornik Start i potražite sigurnosne kopije i sinkronizaciju.

Korisnici će se prvi put izravno odvesti na zaslon s preferencijama gdje na lijevoj bočnoj traci možete dobiti dvije opcije - Moj laptop i Google Pogon.

Za postojeće korisnike kliknite ikonu prečaca sigurnosne kopije i sinkronizacije na programskoj traci i pritisnite ikonu s tri točke. Zatim odaberite Postavke s izbornika.

Također na Guiding Tech

Google pogon vs Amazon Drive: dubinska usporedba

Čitaj više

Rezervne mape računala na Google disku

Nakon postavljanja aplikacije, prvo što ćete se od vas tražiti je da odaberete mape na računalu koje želite sinkronizirati s Googleom.

Mape Desktop, Dokumenti i Slike bit će zadane na Windows računalu. Poništite potvrdne okvire ako ih želite poništiti. Da biste odabrali novu mapu, kliknite na Odaberi mapu i pomaknite se do mape u koju želite preuzeti sigurnosnu kopiju. Možete odabrati više mapa prisutnih na različitim mjestima na računalu.

Bilješka: Pohrana koja se koristi za sinkronizaciju ovih datoteka na Google disku računat će se s kvotom za pohranu na Google disku.

Datoteke koje želite prenijeti možete prilagoditi pritiskom na ikonu Promijeni. Možete čak i isključiti određene formate datoteka koristeći naprednu opciju.

Pogledajte PC datoteke na Google disku

Da biste lakše odredili mape računala naspram izvornih mapa na Google disku, oni se skrivaju u zasebnom odjeljku na Google disku. Naći ćete ih u odjeljku Računala.

Na istom Google računu možete stvoriti sigurnosnu kopiju s više računala. Svaka će se zasebno navesti u odjeljku Računala. Kliknite na svoje ime računala za prikaz sigurnosnih kopija mapa koje ste odabrali ranije.

Savjet: Da biste promijenili ime računala na Google disku, otvorite Postavke sigurnosnih kopija i sinkronizacije. Kliknite Moj prijenosnik da biste promijenili ime. Odmah će se odraziti na Google disku.

Pristupite datotekama Google diska na računalu

Da biste to učinili, otvorite Postavke sigurnosnih kopija i sinkronizacije i idite na Google disk s lijeve bočne trake. Ovdje provjerite opciju 'Sinkroniziraj moj pogon na ovo računalo'. Ako želite sinkronizirati sve s Google diska na računalo, odaberite 'Sinkroniziraj sve u mom disku'. Alternativno, mape na Disku pronaći ćete u opciji 'Sinkroniziraj samo ove mape'. Odaberite mape koje želite sinkronizirati.

Bilješka: Datoteke koje nisu dio nijedne mape na Google disku automatski će se sinkronizirati.

Kada sinkronizirate datoteke s Diska, ona stvara novu mapu na vašem računalu pod nazivom Google disk gdje pohranjuje sadržaj s Diska. Položaj mape vidljiv je u odjeljku Postavke sigurnosnih kopija i sinkronizacije> Google pogon> Lokacija mape.

Mapa Google diska uobičajena je mapa u programu za pregledavanje datoteka koja vam omogućuje otvaranje i uređivanje datoteka. U ovu mapu možete dodati i datoteke s tvrdog diska. Automatski će se sinkronizirati s vašim računom na Google disku, a vi im možete pristupiti na drugim zajedničkim uređajima.

Imajte na umu da će sinkronizirani sadržaj s Google diska zauzeti prostor na vašem računalu jer su podaci dostupni izvanmrežno. Ako odaberete sve mape, provjerite imate li dovoljno mjesta na tvrdom disku. Alat za sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju prikazuje pohranu dostupnu na vašem računalu.

Bilješka: Nije potrebno koristiti obje značajke aplikacije. Možete stvoriti sigurnosnu kopiju lokalnih mapa na Disku ili sinkronizirati Pogon samo s računalom.

Sinkronizacija datoteka

Svaka promjena sinkronizirane datoteke na računalu ili Google disku odražavat će se na svim platformama. Na primjer, ako na računalu uredite sinkroniziranu fotografiju, promjena će se odmah odraziti na sve uređaje povezane s Google diskom.

Nadgledajte aktivnost sinkronizacije

Na programskoj traci možete vidjeti i pratiti status sinkronizacije različitih datoteka. Samo kliknite ikonu sigurnosne kopije i sigurnosne kopije da biste vidjeli status. Ako aplikacija ne sinkronizira datoteke, pokušajte s tim ispravkama.

Također na Guiding Tech

# Kako bi / vodiče

Kliknite ovdje da biste vidjeli našu stranicu s člancima o uputama / vodičima

Izbrišite datoteke i mape

Treba biti oprezan dok uklanjate datoteke iz lokalnih sinkroniziranih mapa na računalu. Ako obično izbrišete sinkroniziranu datoteku s računala ili s Google diska, ona će nestati sa svakog uređaja koji dijeli isti Google račun.

Srećom, Google nudi dvije dodatne postavke koje će spriječiti brisanje datoteka s bilo kojeg mjesta. Za to idite na Postavke sigurnosnih kopija i sinkronizacije, a zatim vaše računalo / prijenosno računalo. Ovdje ćete pronaći postavku Uklanjanje predmeta. Kliknite na njega da otkrijete dvije druge mogućnosti: Ne uklanjajte predmete svugdje i pitajte me prije uklanjanja predmeta svugdje.

Ako odaberete prvu, stavke izbrisane na računalu i dalje su dostupne na web lokaciji / mobilnim aplikacijama Google diska. Ali ako ih uklonite izravno s Diska, kopija će biti dostupna na našem računalu (pod uvjetom da je niste uklonili) i vidjet ćete ikonu crvenog križa na datoteci koja označava da nije sinkronizirana.

Savjet: Možete vratiti datoteke koje uklonite s Google diska iz svoje mape Otpad. No morate ih vratiti u roku od 30 dana od premještanja datoteka u otpad.

Ako odaberete drugu opciju, dobit ćete brzi obavijest da je stavka izbrisana zajedno s opcijama da je vratite ili uklonite s te platforme. Postavke vrijede i za povezane fotografije u Google Photos.

Gore navedene postavke vrijede samo za lokalnu mapu jer se stvari razlikuju za datoteke Google diska sinkronizirane s računalom. Ako ih izbrišete s računala ili izravno s Diska, uklonite ih s bilo kojeg mjesta.

Promjena kvalitete fotografija i videozapisa

Ako znate Google Photos, morate biti svjesni njegova dva načina rada: visoke kvalitete i izvorne kvalitete. Bivši nudi neograničen prostor za pohranu u koji možete dodati bilo koji broj fotografija i videozapisa. U načinu visoke kvalitete ako prenesete fotografiju visoke rezolucije, Google automatski komprimira svoju razlučivost na 16 megapiksela. Slično tome, 2K ili 4K videozapis se komprimira na video rezolucije 1080p. Međutim, Google ništa ne preinačava jer želi uštedjeti prostor.

Potonji način učitava fotografije i videozapise u originalnoj kvaliteti, a prostor koji te datoteke zauzimaju računa se s kvotom Google diska.

Budući da je aplikacija Sigurnosna kopija i sinkronizacija sada zadana aplikacija za prijenos fotografija u Google Fotografije, stoga ovdje dobivate i ove dvije mogućnosti kvalitete. Prisutan je u odjeljku Postavke sigurnosnih kopija i sinkronizacije> Moj prijenosnik> Veličina prijenosa fotografija i videozapisa. Dva načina vrijede samo za slike / videozapise (a ne za bilo koju drugu vrstu datoteke) prenesene u lokalnu mapu sinkroniziranu s Google diskom.

Bilješka: Ti se načini ne primjenjuju na mapu Google diska sinkroniziranu s vašim računalom. Svaka datoteka dodana toj mapi Google diska bit će prenesena u izvornom kvalitetu i ubrajat će se u kvotu za pohranu na Disku.

Pogledajte fotografije u Google fotografijama

Fotografije i videozapisi sinkronizirani iz lokalnih mapa na Google disku nisu izravno vidljivi na Google fotografijama. Trebate omogućiti postavku 'Prijenos novo dodanih fotografija i videozapisa u Google fotografije' koja se nalazi u odjeljku Sigurnosne kopije i postavke sinkronizacije> Moj prijenosnik.

Ako odlučite dodati slike u mapu Google pogon na svom prijenosnom računalu, one se neće automatski pojaviti na Google fotografijama. Da biste na Google fotografijama prikazali sve svoje fotografije i videozapise s Diska, morate omogućiti postavke Google diska na Google fotografijama pomoću njegove web stranice ili mobilnih aplikacija.

Dodajte više računa za sigurnosno kopiranje i sinkronizaciju

Na alatu za sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju možete istovremeno koristiti do tri računa na Google disku. Obavezno čuvajte odvojene mape za njih. Za dodavanje računa kliknite ikonu sigurnosne kopije i sinkronizacije na programskoj traci i pritisnite ikonu s tri točke. Zatim na izborniku odaberite Dodaj novi račun.

Pauzirajte i nastavite sinkronizaciju

U bilo kojem trenutku, ako vam nedostaje podataka, možete pauzirati postupak sinkronizacije na računalu. Za to kliknite prečac za sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju nakon čega slijedi pritiskanje ikone s tri točke. Zatim odaberite Pause i opciju će zamijeniti Resume. Kliknite za nastavak sinkronizacije.

Izrada sigurnosnih kopija i sinkronizacije

Kada odspojite ili deinstalirate sigurnosnu kopiju i sinkronizaciju s računala, vidjet ćete ikonu plavog oblaka s kosom kosom crte uz mapu Google diska, što ukazuje da se mapa ne sinkronizira s vašim računalom.

Sve sinkronizirane datoteke imat će zelenu ikonu kvačica, a ako izbrišete datoteku s weba ili mobilnih aplikacija na Google disku, ista će datoteka imati ikonu s crvenim križem na vašem računalu.

Deinstaliranje sadržaja za brisanje sadržaja s Google diska

Ne. Ako deinstalirate aplikaciju sigurnosnih kopija i sinkronizacije s računala ili odspojite račun u aplikaciji, ona neće izbrisati sadržaj lokalnih mapa s Google diska. I dalje ćete moći pristupiti postojećim sinkroniziranim datotekama pod Google diskom> Računala na webu i mobilnim aplikacijama. Međutim, sve nove datoteke s vašeg računala neće biti dodane na Disk.

Isto tako, i dalje ćete imati pristup postojećim sinhroniziranim datotekama Google diska na računalu. Sve promjene s obje strane neće se odraziti na ostale platforme.

Također na Guiding Tech

iCloud vs Google pogon: dubinska usporedba usluga Cloud Storage

Čitaj više

Google datoteke protiv Microsoft datoteka

Google nudi alternative iz skupa sustava Office za izradu proračunskih tablica, dokumenata i prezentacija. Ako datoteku Microsoft Office sinkronizirate s Google diskom, otvaranjem datoteke unutar Google diska otvorit će se samo čitljiva kopija. Ako ga želite promijeniti, datoteka će se pretvoriti u onu koja je kompatibilna s Googleovom aplikacijom.

camscanner vs uredski objektiv

Na primjer, ako sinkronizirate Microsoft Word dokument s Diskom, morat ćete ga otvoriti u Google dokumentima da biste ga uredili i to će stvoriti verziju Google Dokumenata za isti Word dokument.

Slično tome, Google datoteke na vašem računalu samo su prečaci za datoteke. Klikom na njih otvorit ćete datoteke na webu. Da biste ih pretvorili u vrstu datoteke MS Office, otvorite Google dokument na webu i odaberite Datoteka> Preuzmi kao, a zatim odaberite vrstu datoteke MS Office. Time će se stvoriti druga verzija dokumenta koja je u formatu Microsoft Office.

Je li sve dobro?

Iako je aplikacija nevjerojatna za dodavanje različitih datoteka na Google pogon, ne sviđa mi se kako je Google spojio Google Photos u aplikaciju. Uopće nije intuitivno što se događa s fotografijama. Također, morate se nositi s dvije kopije fotografija - jedna u pogonu, a druga u fotografijama. Ako ga izbrišete s bilo kojeg mjesta, uklanja se s drugog mjesta. To je samo nered.

Radije prenosim osobne slike na Google Photos izravno iz preglednika, umjesto da upotrebljavam aplikaciju Backup and Sync. Na taj su način moje slike strogo ograničene samo na aplikaciju Google Photos. Za fotografije u kojima mi je potrebna odgovarajuća organizacija poput skeniranih dokumenata koristim aplikaciju sigurnosna kopija i sinkronizacija.

Kakva su vaša razmišljanja o aplikaciji Backup and Sync? Javite nam u komentarima u nastavku.

Sljedeće: Da li vam smeta brzi pristup na Google disku? Sakrijte ga ovim jednostavnim koracima.