banner

Za većinu povremenih korisnika Photoshopa Adobe Bridge je program za koji su u najboljem slučaju čuli jednom ili dvaput. U stvari, Adobe Bridge uglavnom koriste profesionalni fotografi koji moraju upravljati tisućama slika tijekom rada. Ali dobra vijest je da on može biti jednako koristan za povremene korisnike Photoshopa poput vas i mene.

Doznajmo više o Adobe Bridgeu, uključujući kako vam može uštedjeti vrijeme prilikom bavljenja slikama Photoshopa.

Što je Adobe Bridge?

Adobe Bridge samostalni je organizacijski alat koji je uključen u set Adobe-a i koji se uglavnom koristi za upravljanje vašim Adobe datotekama i njihovo organiziranje što je najbolje i brže.

Zapravo, organizacijske mogućnosti aplikacije toliko su snažne da biste ih, čak i ako želite, mogli koristiti za organiziranje svih vrsta datoteka na vašem računalu.Za pristup Adobe Bridgeu na računalu jednostavno kliknite ikonu Bridge u gornjem dijelu prozora Photoshop (prikazano dolje). Ovo će otvoriti Most i dovesti ga naprijed.

Kao što možete vidjeti na snimci zaslona u nastavku, u gornjem desnom dijelu Adobe Bridgea pronaći ćete svoje omiljene mape u kojima se nalaze vaše najvažnije datoteke. Kada prvi put otvorite aplikaciju, prikazat će se nekoliko postavljenih mapa, ali lako ih možete urediti povlačenjem mapa unutar ovog prostora. Ispod toga pronaći ćete kartice s važnim alatima, poput filtera, zbirki i datoteka koje želite izvoziti.

Na desnoj strani vidjet ćete mali pregled slike koju ste trenutno odabrali, a ispod nje sve vrste metapodataka koji joj pripadaju.

Super savjet: Izgled sučelja Bridgea možete prilagoditi korištenjem gumba Izgledkontrole pod opći odjeljak u Postavkama. To ga čini potpuno prilagodljivim preglednikom datoteka.

Ušteda vremena s Adobe Bridgeom

Ali što čini Adobe Bridge boljim od, recimo, preglednika datoteka vašeg operativnog sustava?

Najbolji način da se to objasni je jednostavnim primjerom koji savršeno ilustrira snagu Adobe Bridgea.

Zamislite da radite na projektu i potrebno vam je nekoliko slika ili datoteka za koje znate da ste prethodno uređivali Photoshop, Illustrator, InDesign ili neku drugu Adobe aplikaciju. Ako ne upotrebljavate Bridge, bit ćete prisiljeni navigirati na računalu dugo vremena pokušavajući se sjetiti gdje su te datoteke. Budući da vam niti Windows niti OS X izvorno ne nude način da pregledate mnoge od tih datoteka, većinu vremena trebat ćete zapravo otvoriti svaku datoteku koju tražite da biste pronašli onu koja vam je potrebna.

Ako svoje datoteke organizirate u Adobe Bridgeu, čak i ako ne znate točnu lokaciju datoteke, aplikacija je savršeno sposobna prikazivati ​​preglede svake od njih, čineći vašu pretragu mnogo lakšom.

Pored svega toga, Bridge vam omogućuje obavljanje većine konvencionalnih zadataka koje obavljaju preglednici datoteka, poput uklanjanja datoteka ili uređivanja nekih njihovih podataka.

Na primjer, ako želite promijeniti ime datoteke, umjesto da se uputite u upravitelj datoteka u vašem operativnom sustavu, možete to promijeniti izravno u Bridge. Samo odaberite datoteku, dvaput kliknite na nju i uredite njeno ime.

Isto vrijedi ako želim premjestiti datoteku. Kad imate popis svojih omiljenih lokacija za datoteke, njihovo organiziranje čini mnogo uglađenijim jer jednostavno morate povući datoteke.

Pronalaženje datoteka jednako je jednostavno. Zamislite Adobe Bridge kao verziju Spotlight-a koji je fokusiran na Adobe datoteke. Zbog toga je nevjerojatno jednostavno (i brzo) pronaći datoteke koje želite.

Želite preimenovati datoteke? Mnogo je načina za to, naravno, ali zašto prolazite kroz sve probleme kad možete Skupno preimenovanje datoteke upravo u Bridgeu, što je jedna od mnogih opcija koje su dostupne u aplikaciji alat izbornik.

Štoviše, kad god to učinite (ili bilo koje drugo uređivanje), izvorna imena datoteka možete pohraniti u metapodatke svake datoteke radi lakšeg pretraživanja. Kao i mogućnost da datoteke napravite kompatibilne s drugim operativnim sustavima.

google mišljenje nagrađuje aplikacije

I tu ga imate. Adobe Bridge je alat koji vam uz malo strpljenja može pomoći u organiziranju tona datoteka. Čak i ako koristite Photoshop s vremena na vrijeme, dugujete sebi da isprobate Adobe Bridge. Možda ćete shvatiti da je to stvarni čuvar vremena.