banner

Više pametnih telefona, više kamera, više slika. No koliko je od njih zapravo dobro? Čini se da puno korisnika na Instagramu rado koristi hashtagove poput # like4like samo kako bi povećali broj lajkova, umjesto da malo pročitaju i ulože u struja fotografija.

I Samsung Galaxy Note5 i S6 edge + imaju sjajne fotoaparate. Oni su po svojoj optici i korisničkom sučelju identični, pa ću vam dati nekoliko uputa kako izvući maksimum iz njih. (Jer ne može netko s DSLR-om biti dobar fotograf i sve to)

Okvirite to ispravno

Za fotografiju je više potrebno pravilno uokvirivanje slike, a ne korištenje filtera. Siguran sam da ste mnogi od vas već upoznati s 'vladavinom trećine' i ovo je lako najbolji savjet koji vam svatko može dati. Da biste to prakticirali, osigurajte da se mrežne linije uključe svaki put kad snimate, a da su te 4 točke sjecišta tamo gdje trebate staviti fokus u fokus.Na gornjoj slici imam pokretno vozilo na donjem desnom raskrižju i to je ono na koje sam se želio usredotočiti. Sve ostalo prirodno pada na svoje mjesto ako imate na umu tu jednostavnu točku. Pravilo trećine je pridržavano i slika nije mogla izgledati bolje s obzirom na prevladavajuće uvjete.

Selektivni fokus

Ovo je prilično zanimljiv način rada, ali onaj koji bi se trebao koristiti s puno preciznosti. Selektivno se fokus lagano odnosi na fokusiranje na vrlo specifična područja slike na koja pokušavate kliknuti, a ostatak fokusirati. Defokusirano područje na fotografiji se naziva 'bokeh', ali budite oprezni prema vrsti slika koje snimate ovim načinom.

U idealnom slučaju trebali biste se približiti objektu na koji želite kliknuti i bilo da kliknete u portretu ili pejzažu, osigurajte da postoji neka vrsta simetrije za bolje rezultate. Slika iznad snimljena je ovim načinom gdje sam se prilično približio hamburgeru, ali također osiguravajući da je vidljiva neka vrsta pozadine. Pozadina je zamagljena (ili decentrirana) što daje slici lijep ugodan efekt, s glavnim objektom u simetriji i fokusu.

Postoji mogućnost spremanja slike s učinkom ili s Pan fokus (sve je u fokusu), ali tu odluku možete donijeti kasnije nakon što pregledate sliku na monitoru visoke rezolucije.

Vježbajte Litte ručnu kontrolu

I Note5 i S6 edge + kamere imaju ručni način rada (koji se naziva i Pro način rada), što je malo bolje od onog na Note4. Ima fokus, balans bijele boje, brzinu zatvarača i ISO kontrole koje se mogu podesiti ručno. Sve nije lako ispraviti, ali ako želite cool efekt 'trail light', kao na slici ispod, onda je to jedini način koji možete koristiti.

Efekti svjetlosti na stazi postižu se kada su brzine zatvarača (ili vrijeme kad se zatvarač zatvara i otvori za snimanje slike) duže od dijela sekunde. Igrao sam se s ručnim načinom rada S6 edge + i držao zatvaračem otvorenim 1, pa čak i 2 sekunde, ali imajte na umu da će duže trajanje značiti više vremena da svjetlost pogodi senzor. Također, držite ruku što je moguće mirnije, jer će i najmanji pokret unijeti zamućenje.

Ovo bi moglo prekomjerno razotkriti sliku, pa sam za kontra iskoristio stvarno niske ISO brojeve. Najniža vrijednost kod Note5 i S6 edge + je 50, a ako i dalje smatrate da je slika prekomjerno izložena, onda je jedina druga mogućnost smanjiti brzinu zatvarača na otprilike 0,5 sekundi. Ovo bi moglo biti malo teže u jednom potezu, zato budite strpljivi i popričajte sa postavkama.

I drugi su načini zabave

Na ovim fotoaparatima ima dosta načina, a stvari poput Slow-Mo i Fast-Mo također su prisutne i na ostalim pametnim telefonima. Nema mnogo videozapisa na kojima možete razmišljati na ovim telefonima (osim isprobavanja značajke Live Broadcast na YouTubeu), ali ništa neobično.

Od svih modova koji se mogu preuzeti, uživao sam u dvostruka kamera najviše, najviše zato što je zabavno umetati se svaki put kad kliknete sliku bilo čega drugog. Također, slike sa stražnje kamere mogu izgledati poput siluete, dok je vaša dobro osvijetljena. Snimanje uživo je bilo sjajno, ali funkcionira samo ako imate podršku uređaja za gledanje u njih.

Zbirka slika: Evo moje nerevidirane zbirke slika snimljenih sa Samsung Galaxy S6 edge +.

uslužni program diska mavericks

Kliknite dalje

Ovo je samo pregršt savjeta koji će pomoći gotovo svim vrstama strijelaca. Ako imate bilo kakve specifične potrebe za izazovnim uvjetima snimanja, javite se na naš forum i rado ću vam pomoći na bilo koji način.