banner

Prije nekoliko dana nekoliko je korisnika doživjelo, što mora da je izgledalo kao prizor iz pravog užasa, kad se njihova računala automatski otvaraju na više prozora, na karticama preglednika i na pokazivaču miša prelaze preko ekrana pokušavajući se prijaviti na Paypal.

Pa ako ste i vi imali nešto slično ovome, nemojte paničariti, nijedan duh nije posjedovao vaše računalo. Vjerojatno ste korisnik TeamViewera i jedan od nekoliko pogođenih zbog širokog hakiranja TeamViewer računa.

Većina korisnika izvijestila je prije nekoliko dana, ali neki su također tvrdili da su doživjeli takav napad prije šest mjeseci. No čak i nakon brojnih izvještaja, TeamViewer je bio neodlučan što nije priznao da je hakiran i umjesto toga okrivio je loš izbor korisničke lozinke. U svakom slučaju, mi nismo tu da sudimo je li TeamViewer kriv ili ne, ali ono što nas zabrinjava je potencijal takvog napada. Kad napadač ima izravnu kontrolu nad vašim računalom, može napraviti štetu na neuobičajene, opasne načine.

TeamViewer bi mogao izgledati kao glavni krivac ovdje, no njegovo uklanjanje nije održivo ili logično. Račun jedne osobe može se hakirati, a druge alternative također nisu stopostotno zaštićene. Štoviše, TeamViewer je mnogim ljudima neophodan da pruže udaljenu tehničku podršku svojoj obitelji bez bavljenja portovima i IP adresama. Stoga ćemo razmotriti neke opće mjere opreza koje možete poduzeti da se zaštitite od takvih napada.

Postavljanje glavne lozinke

Većina nas ima naviku spremati lozinke u svoje preglednike. To je jedna od onih navika gdje odabiremo praktičnost u odnosu na sigurnost. Ta će vas navika koštati ako postanete žrtva takvih napada. Alternativa je upotreba upravitelja lozinki (iako oni također nisu imuni na napade), što je preporučljivo, ali ako se apsolutno ne želite izvući iz svoje stare navike, glavna lozinka daje još jedan sloj zaštite.Chrome koristi svoju lozinku za prijavu na Windows kao glavnu lozinku kao zadanu. Za Firefox idite na Postavke> kartica Sigurnost> Postavi glavnu lozinku, kao što je prikazano gore.

lg k7 vratiti se

Postavljanje sigurne mape

Možda to ne zvuči kao nastavak teme, ali netko tko ima pristup vašem računalu također može proći kroz vaše privatne stvari, kopirati ga i distribuirati. Postavljanje mape zaključane i šifrirane lozinke, u koju stavljate sve svoje osjetljive datoteke odličan je način da se spreče uljezi takvih namjera.

Ako imate profesionalno izdanje sustava Windows 8 / 8.1 / 10, možete koristiti Bitlocker u tu svrhu, dok ostali korisnici mogu birati između mnogih dostupnih trećih aplikacija. Neki od najboljih mojih glava su AxCrpyt, Veracrypt & Symantec Endpoint Encryption.

Ne instaliranje aplikacija za daljinsko upravljanje

Mnoge popularne udaljene aplikacije, uključujući TeamViewer, imaju mogućnost pokretanja aplikacije umjesto instaliranja. Dakle, ako želite daljinsko upravljanje samo jednom, pametno je samo pokrenuti aplikaciju. Ako ne upotrebljavate nijednu aplikaciju, a umjesto nje koristite RDP, ne zaboravite onemogućiti RDP pristup nakon što završite.

Skeniranje na zlonamjerni softver

Ako sumnjate da se u vašem računalu dogodilo nešto ribasto, trebalo bi provesti sustavno antivirusno skeniranje. Ako uljez ne uspije pronaći bilo što korisno, može instalirati keylogger ili još gore, ransomware. Čak i ako Windows Defender daje čisto stanje, što čini mnogo puta, trebalo bi obaviti drugo skeniranje pomoću nekih od popularnih besplatnih antivirusnih programa.

Provjera presudnih postavki sustava Windows

Nakon skeniranja na zlonamjerni softver i virus, na popisu bi trebale biti važne postavke sustava Windows. Provjerite ima li novih pravila vatrozida, idite na bilo koju neželjenu aplikaciju Upravljačka ploča> Deinstaliranje programa, Ako želite postići provjere paranoične razine, na raspolaganju vam je i Regshot, za reviziju registra i Windows izgrađen u auditoru datoteka.

Mnogi su korisnici saznali za neovlašteni pristup kroz povijest preglednika, pa treba i to provjeriti jer može dati vitalne tragove o tome što je uljez pokušao ostvariti. Pored ovoga, trebalo bi ukloniti sve proširenja i aplikacije koje ne prepoznate.

kako pronaći mrežnu lozinku na mac-u

Izvan tehničke domene trebali biste proći i vaše najnovije izjave o bankama i kreditnim karticama kao i Paypal, tako da možete odmah podnijeti zahtjev za povrat sredstava za karton Donald Trump-a.

Super savjet: Možete daljinski upravljati računarom i Macom sa svog pametnog telefona, naučite Kako.

Završne misli: budite stvarno sigurni

Hakeri i uljezi zaista su poboljšali svoju igru. Ranije je bilo ograničeno na masovno propuštanje vjerodajnica za prijavu za određenu web lokaciju, ali sad je to točno na našem računalu. Nakon cijele ove afere, TeamViewer je objavio izjavu i predstavio pouzdane uređaje, ali opet nisu prihvatili nijedno pogrešno postupanje sa svoje strane. Namjera ovog pisanja je bila uputiti korisnike u slučaju takvog napada. Ako imate bilo kakvih komentara i razmišljanja, molimo vas da podijelite s nama.

ALI POGLEDAJTE:Vodič za vezu udaljene radne površine u sustavu Windows 10