banner

Ako često koristite svoj Mac, zasigurno ste uzbuđeni zbog Yosemite-ove, najnovije Appleove verzije OS X. Novi sustav ne samo da je najveći odmak od prošlih verzija, već donosi i novi zapanjujući izgled, i minimalan i živopisan.

Kao i obično, Yosemite je besplatan za sve one koji imaju Mac koji ga podržavaju. Možete provjeriti ispunjava li vaše računalo u nastavku:

mac tipkovnica prestati
 • iMac (sredina 2007. ili kasnije)
 • MacBook (13-inčni aluminij, kasni 2008), (13-inčni, rani 2009 ili noviji)
 • MacBook Pro (13-inčni, sredina 2009. ili noviji), (15-inčni, srednji / kasni 2007 ili noviji), (17-inčni, kasni 2007 ili noviji)
 • MacBook Air (krajem 2008. ili noviji)
 • Mac Mini (početkom 2009. ili kasnije)
 • Mac Pro (početkom 2008. ili kasnije)
 • Xserve (početkom 2009.)

Preuzimanje i brzo instaliranje prilično je jednostavno: jednostavno nabavite Yosemite iz Mac App Store-a i dvaput kliknite na njega nakon što preuzmete preuzimanje.Međutim, preporučljivo je napraviti čistu instalaciju umjesto jednostavne nadogradnje jer se čistom instalacijom riješe svih nereda prošlih operativnih sustava i osigurava da se Yosemite ponaša kao novi.

U skladu s tim, izvođenje ove vrste instalacije zahtijeva dodatnu brigu i nekoliko dodatnih koraka. Dakle, prođite kroz sve što morate učiniti kako biste pravilno izveli čistu instalaciju.

Spreman? Započnimo.

Prije instalacije

Nepotrebno je napomenuti da ako želite potpuno izbrisati tvrdi disk Maca kako biste instalirali svježi OS, morate poduzeti nekoliko mjera opreza. Dakle, prije pokretanja postupka čiste instalacije, obavezno…

 • Imajte potpunu sigurnosnu kopiju svega na svom Macu
 • Sjetite se zaporke svih aplikacija s kojima često radite
 • Imajte sve licence aplikacija koje ste kupili izvan Mac App Store-a
 • Izvezite sigurnosnu kopiju svih svojih oznaka i ostalih podataka preglednika

Korisni savjet: Pogledajte kako možete prenijeti sigurnosnu sigurnosnu kopiju računala na vanjski tvrdi disk. Ovo je sjajna ideja za sve koji se uvelike oslanjaju na svoj Mac.

Imate veze s tim? Sjajno. Krenimo sada

Izradite Bootable Yosemite USB pogon

Da biste izveli čistu instalaciju Yosemite, trebate imati primjerak instalatora na USB-u. Ovo je zamršenije nego što mislite, jer je izvorna datoteka Yosemite samostalna aplikacija koja se, kada se koristi, automatski izvrši brza instalacija (ne čista), a zatim se briše.

Ovo je prikladno za većinu korisnika, ali isto tako čini i originalni instalacijski program Yosemite beskorisnim ako želite čistu instalaciju. Dakle, kako biste dobili samo instalacijsku datoteku na pokretačkom USB pogonu, imate par opcija.

Važna nota: Svakako preuzmite Yosemite datoteku iz Mac App Store-a i priključite USB pogon na Mac prije ti počinješ.

Koristite namjensku aplikaciju

Korak 1: Ovo je definitivno najlakši način za stvaranje vašeg pokretačkog Yosemite USB pogona. Da biste to učinili, prvo preuzmite najnoviju verziju DiskMaker-a i pokrenite aplikaciju.

Korak 2: Klikni na Yosemite (10.10) dugme. Aplikacija će tada tražiti instalacijsku datoteku (koju ste trebali već preuzeti). Nakon što pronađe datoteku, od vas će zatražiti da je upotrebite za stvaranje vašeg USB-a za pokretanje. Provjerite lokaciju datoteke i prihvatite.

3. korak: Nakon toga odaberite vrstu USB pogona koju ćete koristiti i zatim pritisnite Izbrišite, zatim stvorite disk gumb za DiskMaker da učini svoju magiju. Rezultat bi trebao biti instalirani USB pogon veličine više od 5 GB.

Ako iz nekog razloga ova metoda ne radi za vas ili je jednostavno ne želite koristiti, evo druge metode koja koristi Terminal.

Važna nota: Ne zaboravite koristiti Terminal samo ako se s njim osjećate ugodno jer je prilično napredan i stvari možete zabrljati na Mac računalu ako skrenete krivo.

upravljanje kabelima Amazon

Koristite terminal

Korak 1: Otvorite terminal na Mac računalu. Zatim kopirajte i zalijepite sljedeći kôd u njega:

sudo / Aplikacije / Instalacija OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia - volumen / volumeni / bez naziva - appplicationpath / Applications / Install OS X Yosemite.app - nointeraction

Kad to učinite, provjerite je li USB pogon uključen u vaš Mac, a zatim potvrdite lozinkom i pritisnite Povratak pokrenuti naredbu.

Nakon nekoliko minuta trebao bi biti spreman vaš Yosemite instalacijski USB pogon za upotrebu.

Očistite instalaciju OS X Yosemite

Korak 1: Kad je bootable USB priključen na vaš Mac, ponovno ga pokrenite pritiskom na sve tipku na tipkovnici. To će zatražiti da vaš sustav prikaže sve raspoložive pogone. Odaberite narančastu da biste pokrenuli instalaciju.

Kako napraviti operativni zadani preglednik

Korak 2: Zatim će vam se prikazati prozor s osnovnim uslužnim programima OS X. Odaberite donju opciju za otvaranje Disk Utility, Vrijeme je za brisanje tvrdog diska Maca.

Upozorenje!Uvjerite se da su sve datoteke koje želite zadržati sigurnosno kopirane negdje drugdje; Jednom kada obrišete tvrdi disk, nema nazad.

3. korak: Na Disk Utility odaberite tvrdi disk vašeg Maca kao što je prikazano na slici dolje, a zatim kliknite ikonu Brisanje kartica. Zatim dodijelite naziv tvrdog diska i provjerite je li u Mac OS Extended (Journaled) format.

Nakon što dvostruko provjerite sve ovo, kliknite gumb Brisanje ... gumb za početak oblikovanja tvrdog diska Maca.

4. korak: Nakon završetka ovog postupka izađite Disk Utility a sada odaberite Instalirajte OS X da konačno počnemo instalirati Yosemite.

Nakon nekoliko instalacijskih zaslona, ​​nevjerojatno lijepa nova verzija OS X biti će spremna za početak korištenja.

Samo konfigurirajte sustav, nabavite sve svoje omiljene aplikacije i informacije s interneta i bit ćete spremni za rad.

Zaslon za gornju sliku:Mike Liu