banner

Hakeri sve više ciljaju pametne telefone iz više razloga. Najistaknutiji od njih je zbog osobnih podataka. Ali pametni hakeri sada gledaju dalje od toga dok uvodimo novi financijski svjetski poredak. Cryptojacking je mjesto na kojem hakeri koriste računalnu snagu telefona za rudanje kripto-valute.

Kako njihove tehnike postaju sofisticiranije, kako znati kada je telefon hakiran?

Krađe podataka, prijevare s kreditnim karticama ili ilegalno vađenje kriptovaluta - to su neki od mnogih primjera onoga što se može dogoditi ako vam je telefon hakiran. To je razlog zašto je vaš pametni telefon puno vrijedniji nego što znate ili ga uopće želite priznati. Jedini problem je kako otkriti što se događa iza kulisa ili zaslona i zaustaviti ga prije nego što se napravi šteta.

truecaller vs truedialer

Započnimo.

1. Pregrijavanje

Uobičajeno je da se mobiteli zagrijavaju kada se pune ili kada igrate grafički intenzivne igre. Smartphonei niskog stupnja također se zagrijavaju kad predugo gledate videozapise. Ali, ako se vaš telefon pregrijava bez ikakvog vidljivog razloga, kad ga ne koristite, to je crvena zastava.Morate pronaći onu aplikaciju ili postupak ili više njih koji se izvode u pozadini bez vašeg dopuštenja. Otvorite postavke i idite na Upravljanje aplikacijama. Ako se aplikacija ili usluga pokreće, vidjet ćete zeleni isprekidani krug.

Napredni korisnici mogu omogućiti opciju za razvojne programere (dodirnite Android broj izrade 10 puta) i provjeriti Running Services.

2. Odvodnja akumulatora

Ako primijetite da se baterija isprazni brže nego inače, u pozadini se izvode određeni neželjeni procesi. Otvorite Postavke i idite na Baterija i performanse. Ovdje odaberite Potrošnja energije.

Provjerite koja aplikacija troši bateriju i sjećate li se da je nedavno koristili. Provjerite i mogućnost štednje baterije aplikacije da biste vidjeli koje su aplikacije trenutno aktivne.

Aktivnost bilo koje aplikacije u pozadini možete ograničiti tako da je otvorite i odaberete opciju Ograniči pozadinsku aktivnost.

Također na Guiding Tech

Najbolje aplikacije za osiguranje vašeg Android telefona

Čitaj više

3. Neželjene instalacije aplikacija

Neke aplikacije instalirane iz nepouzdanih izvora mogu vas stalno mučiti da instalirate drugu aplikaciju Cleaner ili Free up Ram. Škakljivi instaliraju zlonamjerni softver bez vašeg dopuštenja. Ako se ne sjećate da ste instalirali sumnjivu aplikaciju, vjerojatno je da niste. Obično je dobro pročitati korisničke recenzije prije nego što instalirate bilo koju aplikaciju, a za preuzimanje koristite samo Play Store.

Ponekad čak i popularne aplikacije nisu sigurne, zbog čega je dužna pažnja još važnija.

4. Upotreba podataka

Ljudi ne obraćaju pažnju na njihovu upotrebu podataka kad su na Wi-Fi vezi, ali trebali bi. Neobjašnjeno korištenje internetskih podataka jasan je znak da se podaci vašeg telefona prenose na sumnjivu web lokaciju, koja bi mogla biti hakerski poslužitelj. Otvorite Postavke i dodirnite Potrošnja podataka.

Vidjet ćete popis svih aplikacija koje su koristile Internet. Ovdje možete prebacivati ​​između upotrebe mobilne mreže i Wi-Fi-ja.

Ako primijetite neobičan skok u korištenju podataka, pogledajte aplikaciju koje se ne sjećate da koristite ili mislite da je ne bi trebali koristiti Internet na prvom mjestu, riješite je se.

5. Pop-up oglasi

Neki programeri vole prikazivati ​​skočne oglase misleći kako ih nitko neće primijetiti. U svakom slučaju, ako na svom telefonu primijetite nasumične skočne oglase, brzo ga morate pronaći i riješiti se. Te aplikacije potajno kradu vaše podatke i prodaju ih oglašivačima. Ako umjesto toga vidite oglase na zaključanom zaslonu, slijedite naš vodič za uklanjanje oglasa s zaključanim zaslonom.

6. Uspori telefon

Iako ovih dana pametni telefoni dolaze s mnogo silikonske napade ispod haube, još uvijek možete osjetiti trom telefon i česte rušenja aplikacija. Postoji mnogo razloga iza toga, uključujući i one koje sam gore podijelio.

Zlonamjerni softver može trošiti resurse sustava ili uzrokovati sukobe s načinom funkcioniranja drugih aplikacija, što rezultira sporim padom telefona, aplikacija ili neobjašnjivim ponovnim pokretanjem. Predlažem da se riješite svih aplikacija koje vam više ne trebaju ili više ne koristite. Kada instaliramo aplikacije, možemo biti nepažljivi. Instalirajte antivirusnu aplikaciju i preuzmite Malwarebytes i izvršite cjelovito skeniranje.

Preuzmite malwarebytes

Također na Guiding Tech

Najbolje Android aplikacije za one koji često koriste javni Wi-Fi

Čitaj više

7. Prekid usluge

Sjećate li se slanja te čudne tekstualne poruke ili upućivanja tog poziva na strani broj? Imate li prekida poziva ili kvara na mreži bez vidljivog razloga? Zamjena SIM-a uobičajena je taktika koju koriste hakeri.

Ako mislite da je vaš SIM ili broj ugrožen, posjetite svog operatera i podnesite zahtjev da odmah zaustavite sve usluge. Operator bi vam trebao ponovo izdati novu SIM karticu nakon odgovarajuće istrage.

8. Phishing pozivi, SMS

Phishing pozivi su tehnika kojom će vas prevarant nazvati, često s osjećajem hitnosti, i pokušati od vas dobiti osjetljive informacije. Uglavnom će tražiti podatke o bankovnom računu (kako bi ih deblokirali), brojeve socijalnog osiguranja, lozinke ili podatke. Kasnije se te informacije mogu koristiti za pristup vašim računima, a potom i vašem digitalnom životu.

Nikada ne dijelite lozinke ili druge osjetljive podatke s drugima na pozivu, putem SMS-a ili čak platforma za razmjenu poruka poput WhatsApp-a. Većina korisnika Android telefona ima Google račun prema zadanim postavkama. Zbog toga se ove metode mogu koristiti za daljinski pristup vašem telefonu i za onemogućavanje kritičnih usluga.

9. Neobjašnjive naknade za Play Store

Pa, ne možete uvijek kriviti djecu da su skupa naplatili vaše račune za kreditne kartice. Ponekad su zlonamjerni ili špijunski programi također odgovorni. Te će aplikacije tražiti dozvolu za pristup podacima pohranjenim na vašem telefonu.

Ako se ne sjećate kupovine aplikacija ili kupnje putem aplikacije ili imate nepravilnosti u računima, moguće je da je vaš telefon bio hakiran. Haker ima pristup podacima o vašoj kreditnoj kartici ili Play Storeu. Promijenite lozinku odmah i nazovite svoju banku da zaustavi autorizaciju bilo kakvih daljnjih transakcija.

krom ukloniti iz rječnika

Budite oprezni

Gore navedeni popis nije apsolutni. To je samo okvirni popis koji će vam pomoći da utvrdite da li se s vašim telefonom događa nešto neobično. Najvjerojatnije ćete moći otkriti aplikaciju ili zlonamjerni softver koji djeluje ispod haube.

Neka dužna pažnja može poboljšati zaštitu vašeg telefona od provale. Uvijek se držite osnova sigurnosti i privatnosti. Ne otvarajte veze u e-mailovima ili porukama slučajnih ili nepoznatih osoba. Promijenite lozinke svakih nekoliko mjeseci. Pročitajte recenzije prije preuzimanja aplikacija. Koristite 2FA aplikacije za osiguranje važnih računa. Izbjegavajte prijavu na javne Wi-Fi mreže. Koristite pouzdan VPN kad god je to potrebno. To bi vas trebalo pokriti većinu vremena.

Sljedeće: Pripremate se prodati svoj Android telefon? Saznajte kako sigurno obrisati telefon prije prodaje.