banner

Nakon predstavljanja sustava Windows 10, Microsoft je najavio potpuno novi 'Project Spartan' aka Microsoft Edge preglednik. Da bi se natjecao s Firefoxom i Chromeom, preglednik se odlučio za EdgeHTML mehanizam za iscrtavanje web stranica.

Tijekom godina, Microsoft je svom pregledniku Edge dodavao nove značajke, pokušao je dovesti programere na brod kako bi poboljšao podršku za proširenja. U 2018. softverski div napokon je odustao i najavio svoje planove za razvoj preglednika Microsoft Edge s Chromiumom.

Taj potez napustio je Firefox s jedinim preglednikom koji koristi svoj Gecko mehanizam za prikazivanje.U ovom ćemo se postu natjecati Firefox s Microsoft Edgeom i vidjeti koji preglednik odgovara vašim željama i upotrebi. Usporedba će se temeljiti na korisničkom sučelju, značajkama, prilagodbi, upravitelju lozinki i još mnogo toga. Uključimo se.

pomicanje zaključavanje krom

dostupnost

Bez obzira na to koliko značajki pakirate u preglednik, ako je specifično za platformu i nije dostupno na drugim uređajima, tada je to DOA za većinu. Microsoft je od toga naučio i odlučio izgraditi jedan za macOS. Softver je već dostupan na iOS-u, Androidu i Windows-u.

Nabavite Microsoft Edge Chromium za Windows i macOS

Firefox ovdje napreduje. Pregledniku možete pristupiti na iOS, Android, Windows, macOS, Linux, pa čak i na Amazon Fire TV.

Preuzmite Firefox za Windows

Preuzmite Firefox za macOS

Korisničko sučelje i prilagođavanje

Neću se iznenaditi ako pogrešite Microsoftov Chromium-ov preglednik Edge s preglednikom Google Chrome. Napori tvrtke jako nalikuju estetici lidera preglednika.

Ako se želite nadati istom korisničkom sučelju kao i originalni Edge, čeka vas razočaranje.

Govoreći o prilagođavanju, možete se prebaciti na tamnu temu, promijeniti stil fonta i veličinu.

Uvođenjem Firefox Quantuma, tvrtka je u preglednik donijela nove izmjene korisničkog sučelja. IMO, i dalje izgleda datirano u odnosu na današnji standard.

kako koristiti pojam

Firefox ima veliki izbor tema dostupnih u izborniku postavki. Možete birati između nekoliko opcija. Promijenit će izgled trake izbornika na karticama i trake za pretraživanje.

Također na Guiding Tech

Kako onemogućiti džep za Firefox na stolnom i mobilnom uređaju

Čitaj više

Funkcije koje su važne

Kao što se očekivalo, Firefox vam omogućuje prijavu pomoću računa i sinkronizaciju podataka između uređaja. Pomoću Firefox slanja možete brzo poslati šifrirane web-veze, fotografije, dokumente i videozapise na povezane uređaje. Može se poslati do 2,5 GB datoteke.

Firefox po defaultu nudi čvrstu integraciju s Pocketom. Nalazi se unutar trake za pretraživanje i jednim klikom možete spremiti članke u Pocket uslugu.

Firefoxov način čitanja je izvrstan. Dodirnite malu ikonu na traci za pretraživanje i preglednik će ukloniti sve nepotrebne elemente i predstaviti vam čist izgled. Možete mijenjati fontove, teme, položaj i veličinu članka na lijevoj traci izbornika.

Ostale značajke uključuju Blokiranje sadržaja, ugrađeni alat za snimanje zaslona, ​​privatno pregledavanje, podatke o prijavi s automatskim popunjavanjem, mogućnost ispisa i spremanja web stranica kao PDF i još mnogo toga.

Microsoft još nije prenosio sve funkcije Edgeu u novi preglednik. No prelaskom na Chromium motor za prikazivanje, dva su riješena dva glavna problema.

Zbog svog tržišnog udjela, većina gradi nove web stranice posebno za preglednike koji se temelje na Chromiumu. Old Edge imao je poteškoća pri ispisivanju takvih web stranica. Chromium je Microsoftu omogućio da ima podršku za proširenje koja nedostaje (o tome više kasnije).

Način čitanja rubnih preglednika također je učinkovit. Dodirnite malu ikonu knjige i preglednik vam predstavlja čisto korisničko sučelje. Možete promijeniti temu i veličinu fonta.

prečac na kartici za zatvaranje

Popis ostalih funkcija uključuje ugrađeni Microsoftov prijevod i sinkronizaciju s više uređaja. Microsoft je još uvijek dug put do ponude Firefoxa.

Također na Guiding Tech

Kako instalirati Chromeova proširenja u Microsoft Edge

Čitaj više

Integracija vijesti

Danas svaki preglednik po defaultu dolazi s odjeljkom s posvećenim vijestima. Microsoft Edge integrirao je odjeljak Bing News na početnom zaslonu.

Srećom, zaslon s vijestima možete prilagoditi prema vašim interesima i vašoj lokaciji. Doista, to je uredan način čitanja vijesti temeljenih na vašim interesima umjesto otvaranja web stranica. Međutim, možete ga isključiti iz postavki ako vam se to uopće ne sviđa.

Firefox ima jedinstven način služenja svojim korisnicima. Na izborniku Pocket prikazuje nedavno posjećene stranice i spremljene članke. Netko poput mene koji godinama koristi Pocket, značajka ima savršen smisao u odjeljku Vijesti.

Podrška za proširenje

Proširenja su srce i duša svakog iskustva u pregledniku.

mkvtoolnix dodaj titlove

Kao što sam rekao ranije, Chromium je otvorio podršku za proširenje preglednika Edge. Ipak nije tako ravno kao preglednik Chrome. Posjetite Chrome web-trgovinu na webu i ručno dodajte proširenje odatle.

Ovdje je evidentno višegodišnje iskustvo Firefoxa. Podržava širok izbor proširenja s izbornika postavki. Upotrijebite bilo koji od ovih preglednika i nećete biti razočarani popisom proširenja.

Također na Guiding Tech

#browser

Kliknite ovdje da biste vidjeli stranicu s člancima preglednika

Upravitelj lozinki

Microsoft nudi mogućnost pohrane lozinke. Podaci za prijavu možete spremiti i pristupiti im putem postavki> Profil> odjeljak zaporke. Nažalost, za to ne nudi namjensku aplikaciju i neće predložiti jake lozinke za upotrebu.

Firefox nudi aplikaciju za upravljanje lozinkom pod nazivom Lockwise i možete pristupiti popisu pohranjenih lozinki na Androidu i iOS-u. Kao i uvijek, oba preglednika nude mogućnost automatske prijave kako bi uštedjeli vrijeme.
Preuzmite Firefox Lockwise za iOS

Preuzmite Firefox Lockwise za Android

Povećajte svoje iskustvo pregledavanja

Kao što možete vidjeti s gornjeg popisa, Firefox ima prikovane značajke, integraciju džepa i upravljanje lozinkom. Edge uzvraća udarac boljim UI i Chromium motorima za prikaz. Moj osobni izbor je Firefox zbog Firefox Send, Lockwise i odličnog načina čitanja.

Sljedeće gore: Znate li da Firefox nudi Android preglednik usmjeren na privatnost koji se zove Firefox Focus. Pročitajte post u nastavku da biste vidjeli razlike između standardnog i preglednika fokusa.