banner

Google je ubio vlastiti projekt modularnih pametnih telefona, ali Motorola se još uvijek nije odustala od koncepta. Mjesec dana nakon izlaganja na IFA-i, Berlin, Moto Z i Moto Z Play sada su započeli u Indiji. Ne iznenađuje da će oni biti dostupni samo na Amazonu i Flipkartu, s početkom u 23:59, 17. listopada. A cijene? RS. 39,999 za Moto Z (Snapdragon 820 SoC) i Rs. 24,999 za Moto Z Play (Snapdragon 625 SoC).

Što su modularni telefoni?

Znate kako možete zamijeniti dijelove na stolnom računalu i nadograditi, recimo, grafičku karticu na bolji? Ili dodate još RAM-a? Modularni pametni telefoni ciljaju biti upravo to, za telefone. Ne sviđa vam se optika kamere? Zamijenite ga. Želite li više audio signala? Dodajte komponentu da biste je dobili.

Te se komponente nazivaju 'mods', a telefoni izgrađeni na ovom konceptu nazivaju se modularni pametni telefoni. Ideja nije posebno nova, zapravo prvi video koji je s ovim konceptom postao viralan već 2013. godine. Koncept se zbog mnogih razloga nije u potpunosti razvio u stvarnost.

cross platform manager s oznakama

Jesu li Motorola Z i Z igra rizični potez?

Govorili smo o tome kako su modularni pametni telefoni još u povojima i čak ako se razviju više, možda još uvijek neće uspjeti. Najveći problem s kojim se ovaj koncept suočava je promjena unutarnjeg hardvera telefona na jednostavan način.

Zapamtite, čak ni promjena hardvera stolnog računala nije osobito lagana. Nekim bi se majstorima moglo lakše pronaći, drugima ne. Ali laici to nikada neće poželjeti. I premda se savršen modularni oblik za pametni telefon čini krajnjim ciljem, to možda nikada neće biti realno ostvarivi.Da bi prevladao taj zastoj, Motorola nije stvarno izdala potpuno modularan telefon. Moto Z i Moto Z Play mogu preuzeti samo „modove“ o kojima sam govorio. No, ne možete ukloniti postojeću optiku fotoaparata i staviti zamjenu. Isto je i sa CPU-om, RAM-om, pa čak i baterijom.

zajednički račun na Gmailu

No dostupni su modovi koji mogu povećati trajanje baterije, audio performanse i čak izmijeniti Moto Z u projektor. Te modove morat ćete kupiti zasebno i ne dolaze s telefonom.

provjera URL-a mcafee siteadvisor

Rješenje koje Motorola dobro upravlja, no tek će se vidjeti hoće li telefon naći kupce u Indiji.

Dakle, da - to je bio rizičan potez Motorole. Ali uspjeli su smanjiti rizik uvođenjem vlastitog koncepta modularnog telefona. Bez obzira na to je li dobro, morat ćemo pričekati naš cjelovit pregled postupka. Bilo ovdje na našem YouTube kanalu. Dakle, pratite. A ako želite znati dosadne stvari poput specifikacija i drugih značajki, za to uvijek postoji službena stranica Motorola India.

Halo Moto ili Buhbye Moto?

Jeste li dovoljno uvjereni da možete zaroniti i kupiti modularni telefon pouzdane tvrtke poput Motorole? Javite nam što mislite o tome u našem odjeljku komentara.