banner

Južnokorejska novinska služba Yonhap News je u ponedjeljak otkrila automatizirani sustav izvještavanja pod nazivom 'Soccerbot' kojim se izvještava o nogometnim igrama.

strujanje s računala na android preko wifija

Novinar robota, pokretan algoritmom koji oponaša stil ljudskog pisanja, proizvest će vijesti o nogometnim igrama i poboljšati cjelokupnu pokrivenost igre kao i proširiti novinarstvo zasnovano na tehnologiji.'Soccerbot' će u početku početi pisanjem priča koje se odnose na englesku Premier ligu (EPL), a kasnije će se proširiti i na ostale lige i FIFA turnire širom svijeta.

Automatizirani nogometni izvjestitelj bio je na pilot programu više od godinu dana i obuhvatio je sve igre za sezonu EPL u sezoni 2016-17, proizvevši ukupno 380 članaka - svaki u sekundi ili dva nakon završetka utakmice.

Za južnokorejsku novinsku agenciju se navodi da razvija još jedan sličan algoritam koji će obuhvatiti zimske olimpijske igre u Pyeongchangu u veljači 2018. godine.

Više u vijestima: Roboti su sigurnosni rizici: približava li se Sudnji dan?

Soccerbot će također pokrivati ​​svih 380 utakmica trenutne EPL sezone 2017-18 i već je počeo proizvoditi članke na korejskom jeziku počevši s utakmicom Arsenal protiv Leicester Cityja.

Algoritam gradi izvješće koristeći bazu podataka i rečenica koje koriste Yonhapovi izvjestitelji - što daje humanistički dodir gotovom članku.

Program djeluje u tri koraka - prikupljanjem podataka, pisanjem rečenica i pregledom pravopisa i gramatike. Procesom uređivanja program reorganizira strukturu ovisno o rezultatima i je li igra uključivala Južnokorejske igrače.

Pored spomenutog postupka, Soccerbot prikuplja i podatke iz pet dodatnih izvora radi utvrđivanja istinitosti informacija.

Ovo nije prva instanca algoritma koji se koristi za podnošenje članaka.

Snap za Windows 10 ne radi

Google je 2015. osnovao Inicijativu za digitalne vijesti (DNI), koja je partnerstvo između tvrtke i redakcije diljem Europe radi podrške novinarstvu kroz tehnologiju i inovacije.

Kao dio ove inicijative, Google je također pokrenuo Fond za inovacije DNI-a kako bi „podržao i potaknuo inovacije u digitalnom novinarskom novinarstvu“, a u 3. krugu financiranja DNI fond dobio je nevjerojatnu investiciju u iznosu od 21 milijuna eura.

Ukupna investicija raspodijeljena je na nekoliko velikih, srednjih i prototipskih projekata, a shema Reporteri i podaci i roboti (RADAR) Udruženja za tisak dobila je 807 000 USD.

Pročitajte i: Kako da roboti poštuju vaše narudžbe

Projekt koji bi trebao biti pokrenut 2018. proizvest će preko 30 000 priča koje će se objavljivati ​​mjesečno, a kreirao ih je tim novinara Urbs i AI - distribuira ih Press Association.

Početkom ove godine u siječnju novinar robota debitirao je člankom dugačkim 300 riječi u jednom kineskom dnevnom listu.

(S ulazima IANS-a)