banner

Google je 2016. ubio svoju primarnu aplikaciju za fotografije Picasa za Google Photos. Iako se nekim korisnicima u početku promjena nije svidjela, fotografije su od tada dosta napredovale. Tijekom godina dodao je mnogo novih značajki i ugradio promjene koje nam olakšavaju njegovo korištenje.

Google Photos trenutačno je dostupan za iPhone i Android uređaje. Iako Google nudi i aplikaciju za Windows 7+, koristi se samo za izradu sigurnosnih kopija fotografija. Znači, fotografije možete dodati samo fotografije i videozapise putem ove aplikacije, ali fotografije ne možete vidjeti na njoj.

Međutim, ne brinite, jer Google Photos-u možete lako pristupiti putem njegove web verzije, što je izvrsno. Vrlo malo web mjesta podržava vlastite prečace na tipkovnici, osim zadanih prečaca za preglednik za web stranice, a Google Photos je jedan od njih. U ovom postu ćemo vam reći o takvim prečacima na tipkovnici za Google Photos.

Ali prije toga, ako vam zaista nedostaje aplikacija za Windows za pristup fotografijama, postoji lijep trik da dobijete nešto slično. Da vidimo prvo.

Napravite aplikaciju Google Photos Windows

Ako koristite Google Chrome, omogućuje vam izradu web aplikacija za web mjesta. Te se aplikacije otvaraju u zasebnom prozoru i zahvaljujući tome ne morate svaki put ići na web mjesto i jednostavno možete kliknuti ikonu aplikacije.Da biste stvorili prečac za Google Photos Windows, slijedite korake:

live tapeta snijeg

Korak 1: Pokrenite photos.gooogle.com na Google Chromeu na računalu. Zatim kliknite ikonu s tri točke u gornjem desnom kutu.

Korak 2: Na izborniku koji se otvori kliknite na Više alata, a potom S prečacem.

3. korak: Pojavit će se skočni prozor. Kliknite na Create.

4. korak: Idite na radnu površinu i dvokliknite novostvorenu prečicu Google Photos da biste otvorili aplikaciju.

Svi prečaci koje ćemo spomenuti u nastavku rade i za web aplikaciju.

1. Kretanje između fotografija

Uz upotrebu tipki sa strelicama na Google fotografijama možete se kretati fotografijama pomoću tipki sa strelicama na tipkovnici.

prečac: Desna tipka sa strelicom (->) i lijeva tipka sa strelicom ( <-).

2. Traži

Pretraživanje je važna značajka Google Photos. Obično biste usmjerili pokazivač miša na traku za pretraživanje, a zatim započeli tipkati pojam za pretraživanje. Ali kada upotrebite tipkovni prečac naprijed (/), pokazivač će izravno ići u okvir za pretraživanje.

prečac: Kosa crta (/)

3. Odaberite ili poništite odabir fotografije

Da biste zajedno djelovali na više fotografija, prvo ih morate odabrati. Uobičajeni način za to je kliknuti na ikonu odabira koja se nalazi u gornjem lijevom kutu svake fotografije. No možete koristiti i prečac 'x' za odabir fotografije.

prečac: Tipka X

Nakon odabira fotografija, ako želite poništiti odabir, pritisnite tipku ESC na tipkovnici kako biste poništili odabir svih fotografija. Da biste poništili odabir jedne fotografije, ponovno pritisnite tipku 'x'.

Pomoću tipke ESC možete se vratiti i zatvoriti trenutnu fotografiju.

4. Uređivanje fotografije

Google Photos ne dopušta vam uređivanje više fotografija pa ih morate pojedinačno uređivati. Da biste to učinili, prvo otvorite sliku, a zatim pritisnite tipku 'e' da biste pokrenuli mogućnosti uređivanja. Za povratak u uobičajeni način, pritisnite bilo kada tipku ESC.

prečac: Tipka E Bilješka: Da bi ovaj prečac radio, sliku morate otvoriti, a ne samo odabrati. Da biste otvorili sliku, kliknite je ili pritisnite tipku Enter.

5. Zakrenite sliku

Što je preglednik fotografija ako ne možete rotirati sliku? Normalan način zakretanja slike je klikanje na opciju 'Obrezivanje i rotiranje' u načinu uređivanja. No, postoji prečac koji olakšava zakretanje slike. Sve što trebate učiniti je pritisnuti tipku Shift + R.

pokretač s Google integracijom sada
prečac: Shift + R
Također na Guiding Tech

Kako ukloniti WhatsApp fotografije s Google fotografija

Čitaj više

6. Automatski poboljšajte sliku

Ako vam se ne sviđa ručno uređivanje, možete upotrijebiti značajku automatskog poboljšanja usluge Google Photos. Da biste to omogućili, pritisnite tipku 'a'.

prečac: Ključ A

7. Pokažite ili sakrijte podatke o slici

Sve slike uključuju informacije poput naziva, veličine, rezolucije, uređaja s kojeg je slika snimljena, žarišne duljine, ISO, itd. Da biste pregledali ove podatke u Google fotografijama, pritisnite tipku 'i'. Slično tome, da biste sakrili ove podatke, ponovno pritisnite istu tipku.

prečac: Ključ i

8. Prikaži original

Tijekom uređivanja fotografije, ako je želite u bilo kojem trenutku usporediti s izvornom slikom, pritisnite i držite tipku 'O'.

prečac: Tipka O. To je abeceda O, a ne broj 0.

9. Preuzmite sliku

Ako želite preuzeti sliku s Google fotografija na svoje računalo, upotrijebite prečac Shift + D. Tako ćete sliku u izvornoj kvaliteti spremiti na vaše računalo.

prečac: Shift + D
Također na Guiding Tech

Google Photos vs Google Drive: koji trebate koristiti za pohranu fotografija?

Čitaj više

10. Arhivska slika

Google Photos omogućuje vam arhiviranje slika, baš kao što to možete učiniti u Instagramu. Jednom kada arhivirate sliku, ona će biti skrivena od glavnog prikaza, ali i dalje joj se može pristupiti pod albumima, rezultatima pretraživanja i, naravno, karticom Arhiva.

Za arhiviranje slike pomoću prečaca na tipkovnici pritisnite Shift + A.

prečac: Shift + A

11. Izbriši sliku

Na kraju, ako želite izbrisati sliku, samo pritisnite tipku hash (#) na tipkovnici kada je slika otvorena. Time će slika biti odvojena u otpad, gdje će ostati 60 dana, a zatim će se trajno izbrisati. Svoju sliku možete vratiti bilo kada u roku od 60 dana.

prečac: Hash (#) tipka

Prečac Prečac

Ako se ne sjećate svih ovih prečaca, ne brinite. Popis prečaca možete provjeriti izravno s Google fotografija pritiskom Shift +? ,

I uz to upotpunjavamo popis prečaca na tipkovnici Google Photos. Javite nam ako smo propustili neku prečicu.