banner

Nitko ga ne cijeni kada Internet prestane raditi bez problema na svom računalu. Nažalost, mnogi od nas suočili su se s problemom zbog nestašnog mrežnog adaptera. Mrežni adapter ili nestaje iz Upravitelja uređaja ili dobija obavijest da nedostaje mrežni adapter. Budući da adapter nedostaje, nije se moguće povezati s internetom.

Razloga za to moglo bi biti mnogo, ali najočitiji je svaki nedavni softver koji se uklapa u njega. Sasvim je moguće da zlonamjerni softver ometa vaše računalo - to je najgori slučaj.

Ne brini. Kad se mrežni adapter vrati, moći ćete koristiti Internet bez ikakvih problema. Ali za to morate prvo riješiti problem mrežnog adaptera.

U tome ćemo vam pomoći. U ovom ćete postu pronaći 13 načina za uklanjanje nedostatka problema s upravljačkim programom mrežnog adaptera u sustavu Windows 10.

Provjerimo rješenja.

1. Ponovo pokrenite svoje računalo

Ako u svijetu tehnologije postoji čarobni lijek, to je ponovno pokretanje uređaja. Ponovo pokrenite svoj Windows 10 uređaj kako biste provjerili vraća li se adapter ponovno u akciju.

2. Stavite prijenosnik u mirovanje

Neki su korisnici sugerirali da stavljanje prijenosnog računala u stanje mirovanja zatvarajući poklopac na neko vrijeme također rješava problem s mrežnim adapterom.

3. Uklonite kabel za napajanje

Drugi način da se riješi problem je da neko vrijeme ostane nemoćan. To znači da isključite računalo i iskopčajte kabel napajanja iz njega. Pričekajte najmanje 10 sekundi. Zatim ponovno uključite kabel za napajanje i uključite uređaj.

4. Izvadite bateriju

Uklanjanje baterije prisiljava matičnu ploču vašeg prijenosnog računala na soft reset postavki, čime se rješavaju problemi. Ako vaše prijenosno računalo podržava prijenosnu bateriju, prvo ga isključite. Zatim uklonite poklopac baterije i izvadite bateriju nekoliko sekundi. Ponovno ga umetnite i uključite u svoje prijenosno računalo. Nadamo se da će se mrežni adapter vratiti.

5. Rješavanje problema s mrežom

Windows 10 nudi kompetentan alat za rješavanje problema za koji je poznato da popravlja razne probleme. Ovdje ćemo potražiti pomoć namjenskog alata za rješavanje problema mrežnih adaptera.

Slijedite ove korake za pokretanje postupka za rješavanje problema:

Korak 1: Otvorite postavke iz izbornika Start ili pritisnite tipku Windows + I.

Korak 2: Kliknite na Ažuriranje i sigurnost.

stranice vs Google dokumenti

3. korak: Odaberite Rješavanje problema na lijevoj bočnoj traci. Pomaknite se prema dolje i kliknite na mrežni adapter, a zatim Pokrenite alat za rješavanje problema. Slijedite upute na zaslonu da biste pokrenuli postupak.

Savjet stručnjaka: Tip rješavanje problema u pretraživanju Windows za izravno otvaranje zaslona Rješavanje problema.
Također na Guiding Tech

Kako odrediti prioritet Wi-Fi mreža na svom Android telefonu

Čitaj više

6. Ažurirajte mrežni pogon

Ako je mrežni adapter vidljiv u upravitelju uređaja, možete ga pokušati i ažurirati. Ponekad je problem nastao zbog pogreške u verziji upravljačkog programa instaliranom na vašem sustavu. Dakle, njegovo ažuriranje može riješiti problem koji nedostaje mrežnom adapteru.

Da biste ga riješili, slijedite ove korake:

Korak 1: Desnom tipkom miša kliknite ikonu Start Menu (Izbornik Start) i od nje odaberite Device Manager. Ili pritisnite tipku Windows + R. Upišite devmgmt.msc i pritisnite Enter.

Korak 2: Kliknite malu strelicu prema dolje pored Mrežni adapteri. Desnom tipkom miša kliknite mrežni adapter. Obično je iz tvrtke Realtek / Broadcom ili ima pisač bežične veze uz sebe. Odaberite Ažuriraj upravljački program. Dovršite postupak i ponovno pokrenite računalo.

7. Deinstalirajte ili povratni adapter

Ako ažuriranjem upravljačkog programa problem nije riješen, pokušajte se vratiti na prethodnu verziju ili ga deinstalirati. Započnite s povratkom unatrag. Ako ga deinstalirate, vaš sustav automatski će instalirati upravljački program nakon ponovnog pokretanja.

Da biste deinstalirali, slijedite korake navedene u omogućavanju upravljačkog programa. Međutim, nakon desnog klika na upravljačkom programu odaberite Deinstaliranje uređaja.

Da biste se vratili, kliknite Properties na svojstvu nakon što desnom tipkom miša kliknete upravljački program. U odjeljku Svojstva idite na karticu Upravljački program i kliknite Povratak upravljačkog programa. Ponovo pokrenite sustav.

8. Omogući pogonitelj

Ponekad je upravljački program onemogućen i zato se ne možete povezati s internetom. Da biste to riješili, morate omogućiti upravljački program.

Za to otvorite Upravitelj uređaja kao što je prikazano gore. Zatim desnom tipkom miša kliknite mrežni upravljački program u odjeljku Mrežni adapteri i odaberite Omogući pogonitelj.

9. Instalirajte upravljački program

Ako upravljački program nije vidljiv u Mrežni adapteri, naći ćete ga pod Ostali uređaji ili Nepoznati uređaji. Imaće žutu ikonu pored sebe. Desnom tipkom miša kliknite upravljački program i na popisu odaberite Ažuriraj upravljački program. Ponovo pokrenite uređaj.

Također na Guiding Tech

#internet

Kliknite ovdje da vidite našu stranicu s internetskim člancima

10. Pokažite skrivene upravljačke programe u upravitelju uređaja

Ako se mrežni adapter ne pojavi ni nakon slijedećih ispravki, možda je skriven.

Da biste ga učinili vidljivim, slijedite ove korake:

Korak 1: Otvorite Upravitelj uređaja tako da desnom tipkom miša kliknete ikonu izbornika Start.

Korak 2: U upravitelju uređaja pritisnite opciju View na alatnoj traci pri vrhu i odaberite Prikaži skrivene uređaje.

3. korak: Kliknite opciju Akcija i odaberite Traženje promjena hardvera.

4. korak: Ako se adapter pokaže pod Nepoznati uređaji, ažurirajte ga.

11. Provjerite gumbe fizičke mreže

Provjerite je li u vašem sustavu isključen način rada s avionom. Provjerite i fizički gumb za Wi-Fi, upotrijebite ga da biste omogućili Wi-Fi.

12. Onemogućite VPN i antivirus

Ako na računalu koristite VPN, pokušajte ga neko vrijeme onemogućiti ili deinstalirati. Zatim ponovno pokrenite svoje računalo.

Isto tako ili onemogućite antivirus ili provjerite je li dostupno ažuriranje. Ponekad čak i antivirus zahtijeva ponovno pokretanje.

13. Resetirajte mrežne postavke

I na kraju, ako ništa ne radi, resetirajte mrežne postavke. To će vratiti sve mrežne postavke na njihove zadane vrijednosti. Ne brinite, to neće ometati vaše podatke.

Da biste resetirali mrežu, slijedite ove korake:

Korak 1: Otvorite Postavke na računalu.

Savjet: Upotrijebite prečac Windows tipku + I da otvorite Postavke

Korak 2: Kliknite na Mreža i Internet.

3. korak: Pomaknite se prema dolje na zaslonu statusa i kliknite Mrežni resetiranje.

4. korak: Potvrdite svoju odluku klikom na Poništi sada.

Također na Guiding Tech

2 Odličan softver za nadziranje vaše internetske uporabe u sustavu Windows

Čitaj više

Je li vaš Windows ažuriran?

Nadamo se da bi gornja rješenja vratila mrežni adapter na vaše računalo. U slučaju da i dalje postoji, predlažemo vam da provjerite uslugu ažuriranja sustava Windows. Ponekad postoji nesklad između mrežnog adaptera i trenutne verzije sustava Windows. Potražite dostupno ažuriranje u Postavke> Ažuriranje i sigurnost.

Sljedeće: Jednom kada se internetska povezanost vrati, pratite njezinu brzinu alatom za nadzor brzine na programskoj traci. Naučite kako koristiti alat dodavanjem ga na statusnu traku sustava Windows 10.