banner

Prethodno smo razgovarali o tome što su rootkiti i kako se možete zaraziti. Sada ćemo vidjeti kako se obraniti od njih.

Možda imam rootkit, kako da ga se riješim?

Ako sumnjate da ste zaraženi, možete poduzeti nekoliko koraka. Prvo pokrenite redovito skeniranje virusa. Najjednostavniji se mogu ukloniti pomoću najsuvremenijih antivirusnih programa. Skeniranje se može izvoditi u sigurnom ili redovitom načinu rada, no pravi se rootkiti možda neće prikazati lako. Bolja opcija je upotreba specijaliziranih rootkit detektora poput ovih dolje.

1. TREND MICRO ROOTKIT BUSTER

Trend Micro čini malu, ali moćnu Rootkit Buster koja skenira mape sustava na vašem računalu i Zapise master boot (MBR) za rootkite. Omogućuje vam selektivno skeniranje cilja za različite lokacije kao što su ključevi registra i protoci datoteka.

što je dropbox papir

2. SOPHOS ANTI-ROOTKIT

Sophos čini besplatna Anti-rootkit aplikacija to je jednostavan, ali moćan alat i za nove korisnike i za iskusne. Pruža grafičko i korisničko sučelje naredbenog retka koje omogućava selektivni rad. Skener provjerava nalaze koje pronalazi s podacima u svojoj bazi podataka i pruža detaljne informacije o njima. Dostupan je i za velik broj različitih platformi.3. MIKROSOFT ROOTKIT REVEALER

Microsoft također to činiRootkit Revealer koja koristi napredne taktike, poput preskakanja imena, kako bi sprečili pametne rootkite da prepoznaju skeniranje i sakrili se. Međutim, ne uključuje sučelje naredbene linije poput Sophosovog anti-rootkita.

Najbolje je ako se oni pokreću kada je računalo isključeno iz svih mreža. Složenija opcija je pokretanje diska / pogona za podizanje sustava koji će pokrenuti vaše računalo nezavisno i omogućiti vam skeniranje tvrdih diskova i podizanje zapisa.

medicinski id

Ako nemate drugu alternativu, možda je u redu format i ponovna instalacija vašeg operativnog sustava. Ovo neće utjecati na računala sa zaraženim BIOS-om; međutim takve su infekcije rijetke i ne mogu se suzbiti običnim sredstvima. Mogu ih ukloniti samo stručnjaci.

Pa kako zaštititi svoje računalo?

Kaže se da je unca prevencije bolja od kilograma lijeka. Ne treba reći da se sve uobičajene metode zaštite računala od virusa moraju ionako primijeniti, ali dodatno, korisnik može poduzeti sljedeće korake:

prednosti i nedostaci kontroverznih pitanja
  • Instalirajte softver samo iz pouzdanih izvora. Nebitni programi trebaju se lokalno instalirati za korisnika tako da nema pristup prostorima sustava.
  • Snažan vatrozid će vanjskom napadaču otežati korištenje zaraženog računala.
  • Redovnim skeniranjem računala osigurat će se da se svi problemi uvuku u pupoljak.

Rootkiti će i dalje biti prijetnja širenjem interneta u sve krajeve svijeta. Malo sigurnog računanja i znanja držati će vas podlakticom.

Mi u Guiding Tech obvezani smo dijeliti sve znanje koje imamo o računalnoj sigurnosti i vremenu, a opet ćemo objavljivati ​​takve članke kako bismo vas upoznali s opasnostima računarstva u umreženom svijetu i načinom na koji podaci i datoteke čuvaju. Nastavi čitati!