banner

Dugi niz godina surfanje na iPadu pomoću Safarija nije nudilo najbolja iskustva. Često ste se morali nositi s precrnjenim web lokacijama dizajniranim za iPhone, što je bilo jednostavno smiješno. A ako to nije bilo dovoljno loše, nedostajalo bi mu bitnih značajki kao što je upravitelj preuzimanja. Međutim, sve se to promijenilo nabolje s iPadOS-om.

Sada imate pristup pretraživanju radne klase (konačno), a tu je i namjenski upravitelj preuzimanja. Međutim, ima i puno više od onoga što oku upada u oči. Stoga pogledajmo mnoge ne baš očite značajke Safarija i funkcionalnosti povezane s izdanjem iPadOS-a koje možete koristiti za nadopunjavanje svog iskustva pregledavanja.

1. Prilagodite web stranice i stranice

Kad god Safari završi s učitavanjem web stranice, pogledajte lijevi ugao adresne trake i vidjet ćete kako izgleda sitno tipka veličine slova (aA). Dotaknite ga i naići ćete na izbornik s urednim popisom opcija. Oni se mogu koristiti za prilagođavanje vašeg iskustva s web stranicama u letu.

Na vrhu izbornika vidjet ćete kontrole veličine fonta koje omogućuju ili povećavanje ili smanjivanje stranice - ovo je prije bilo prisutan u programu Reader View. Kontrole funkcioniraju vrlo dobro i Safari automatski ponovno prilagođava elemente stranice kako bi se osiguralo da se dobro podudaraju s željenom postavkom zumiranja fonta.

Postoji mogućnost prelaska na Pregled čitača (ako ga web mjesto podržava). Također postoji prebacivanje za pokretanje web mjesta u pregledniku mobilnih uređaja (što više nije zadana postavka).A za one slučajeve kada blokatori sadržaja na nekim web lokacijama pustoše, imate mogućnost jednostavno ih isključiti. Ranije ste morali pritisnuti ikonu za ponovno učitavanje da biste pristupili toj opciji. Sada je nova lokacija daleko prikladnija.

Prisutna je i mogućnost privremenog skrivanja adresne trake i trake s karticama, što je vrlo korisno ako želite imati više nekretnina na zaslonu za rad.

Također na Guiding Tech

Microsoft Edge vs Safari: Što je najbolje za iOS

Čitaj više

2. Sjetite se prilagodbe

Jeste li ikad poželjeli da konfigurirate određene web stranice kako bi se sjećale svoje postavke čak i prilikom sljedećih posjeta? Pa, Safari na iPadOS-u omogućuje vam to. Da, čak i kada potpuno zatvorite preglednik i ponovo ga pokrenete.

Samo dodirnite opciju Postavke web stranice pri dnu izbornika (a). Tada možete konfigurirati web mjesto da se prema zadanim postavkama učita u radni stol ili mobilni uređaj, automatski koristite Reader View (ako je dostupno) ili omogućite / onemogućite blokade sadržaja prema vašim zahtjevima.

Mogućnost držanja u programu Reader View značajan je pozitivan rezultat. Mračni način rada, iako široko dostupan na cijelom iPadOS-u, ne postoji na web stranicama. Međutim, u Viewer Readu možete oponašati tamni način rada. Tako da ne morate ručno prelaziti na Reader View svaki put kad se prebacite na drugu stranicu čini čuda.

Nadalje, postoji i niz postavki privatnosti koje možete konfigurirati. Možete dopustiti ili blokirati određeni obrazac za web mjesto kako biste pristupili svojoj kameri, mikrofonu ili lokaciji.

Ako želite da Safari primijeni neke od tih prilagodbi na sve web stranice, to možete učiniti i vi. Prijeđite na aplikaciju Postavke, dodirnite Safari, a zatim se pomaknite prema dolje do odjeljka Postavke za web stranice.

3. Link pregledi

Ponekad veze mogu dovesti u zabludu. Bez lako vidljivog načina za prikaz veza poput radne površine, često se vraćate natrag ili otvarate kartice ako bilo što učitavanje nije nešto što volite.

Ali to više nije slučaj zahvaljujući pregledu veze. IPhone-ovi s 3D Touch-om imali su tu značajku neko vrijeme, ali Appleov novi pomak prema Haptic Touch-u znači da možete jednostavno pregledati veze prije nego što odlučite učitati ih.

Jednostavno pritisnite dugo pritisnuti vezu i vidjet ćete snimak stvarne stranice na koji ukazuje u stvarnom vremenu. Prilično cool, zar ne? Da biste to i ostvarili, možete odabrati da se samo URL veze prikazuje umjesto okvira za pregled - dodirnite Sakrij preglede stranice u kontekstnom izborniku.

4. Omogući pregledavanje s više prozora

Još od iOS 10, Safari je podržavao split-view, gdje biste mogli imati dva prozora preglednika jedan pored drugog. No, u iPadOS-u Apple je stvarao jazz stvari s podrškom za više prozora, baš kao i na radnoj površini. Drugim riječima, sada možete učitati onoliko zasebnih primjeraka Safarija koliko želite.

Jednostavno pritisnite ikonu prekidača kartice, a zatim dodirnite Otvori novi prozor da biste pokrenuli Safari u potpuno drugom prozoru. Ili dugo pritisnite bilo koju vezu, a zatim dodirnite Otvori u novom prozoru. Novi se prozor u početku prikazuje u podijeljenom prikazu, ali možete ga odmah promijeniti u cijeli način prikaza.

Možete provjeriti sve otvorene prozore pomoću aplikacije Exposé. Da biste to učinili, podignite dok, a zatim dodirnite ikonu Safari.

Kad god želite vratiti sve prozore zajedno u jednu instancu Safarija, samo dugo pritisnite ikonu prekidača kartice na bilo kojem prozoru, a zatim dodirnite Spajanje Windows.

Također na Guiding Tech

#safari

Kliknite ovdje da biste vidjeli našu stranicu safari članaka

5. Promijenite lokaciju Upravitelja preuzimanja

Safari sada ima namjenski upravitelj preuzimanja. Lako se prikazuje pored adresne trake kad god pokrenete preuzimanje i nastavit će s preuzimanjem datoteka čak i u pozadini. Ali zadana lokacija nalazi se na nezgodnoj poziciji unutar iCloud Drive. Što znači da sve preuzete datoteke ne samo da troše prostor na iCloud Drive, već se i ponovo prenose u oblak.

Iako vam ovo omogućuje pristup preuzimanjima s bilo kojeg drugog Apple-ovog uređaja, daleko je bolje da ih prebacite u lokalnu pohranu. Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Postavke, dodirnite Safari, a zatim Preuzimanja. Na kraju, tapnite na Moj iPad i Safari će automatski stvoriti mapu za preuzimanje na toj lokaciji.

Ne zaboravite da potražite više savjeta i savjeta za Safari's Download Manager za više savjeta.

6. Automatski zatvorite kartice

Koristite Safari nekoliko dana, a tijekom postupka dužni ste otvoriti tonu kartica. Ne samo da je nezgodno zatvoriti ih sve ručno, već i troše memoriju, a posebno brine starije modele iPada.

Ali zašto ne pustite Safari da umjesto vas obavlja težak posao? Otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite Safari. Zatim dodirnite Zatvori kartice da biste odredili učestalost (dnevnu, tjednu ili mjesečnu) kojom želite da se vaše kartice zatvore.

7. Pogledajte Prečaci na tipkovnici

Konačno, Safari na iPadOS-u sada ima podršku za preko 30 prečaca na tipkovnici. To je nešto ako namjeravate koristiti svoj iPad zajedno sa pametnom tipkovnicom. Međutim, ne morate se baviti memoriranjem svakog od njih.

Pritisnite i držite tipku Command na tipkovnici da biste otvorili sjajan popis svih prečaca kad god koristite Safari. Popis se nalazi prečacima kroz stranice i morat ćete ih nekoliko puta prelistati kako biste provjerili sve. Ove će prečice povećati vašu produktivnost pa ih maksimalno iskoristite.

kako popraviti ljepljive tipke
Također na Guiding Tech

Chrome vs Edge na iOS-u: koja je bolja alternativa Safariju

Čitaj više

Safari na iPadOS pravilima

IPadOS je stvarno promijenio način na koji se iPad može koristiti za svakodnevni rad. Odlično je vidjeti Safari kako dobiva cjelovit tretman kakav zaslužuje. Na primjer, radni stol radit će poslastice, a pokretanje čitavih web aplikacija poput Google Docs-a osjeća se jednako dobro kao i rad na Mac računalu. Kombinirajte je s pametnom tipkovnicom i gotovo imate savršenu zamjenu za MacBook na rukama.

Sljedeće: Da li se umorite od korištenja Safarija na svom iPhoneu? Pogledajte umjesto ovih 9 fantastičnih preglednika.