banner

Dok je Microsoft iskoristio svoje slatko vrijeme da osmisli vlastitu Apple-esque značajku AirDrop u obliku dijeljenja u blizini, mogućnost da konačno dijele datoteke između računala bez previjanja za USB stick više je nego dobrodošlo.

Međutim, domaćin Windows 10 uređaja s različitim hardverskim komponentama, a da ne spominjemo tehnološka ograničenja, može ponekad koristiti Nearby Sharing neizmjerno mučan zadatak.

Ako naiđete na probleme oko dijeljenja datoteka, evo nekoliko kratkih uputa koje možete isprobati kako biste utvrdili točan uzrok i nadamo se da će također dovesti do rješavanja bilo kakvih komplikacija.

Bilješka: Ako nemate drugi uređaj s kojim želite dijeliti datoteke, razmislite o tome da tražite od njegovog vlasnika da zajedno s vama prođe sljedeće savjete za rješavanje problema.

Ako ne vidite drugi uređaj

Ako čak i ne vidite uređaj s kojim želite dijeliti datoteke prilikom pokušaja pokretanja dijeljenja u blizini iz aplikacije kao što su Microsoft Edge, Photos ili File Explorer, postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati problem.

Omogući dijeljenje u blizini

To bi trebalo zvučati očito, ali često su najjednostavnije stvari koje najviše zaboravimo. Pa idemo - jeste li omogućili dijeljenje u blizini na oba uređaja? Jednostavno omogućavanje istog na uređaju s kojeg želite dijeliti datoteku nije dovoljno - zapravo morate imati da se ona pokreće i radi na oba uređaja.Da biste to učinili, otvorite Akcijski centar - samo kliknite mjehurić s obavijestima s najviše desne strane programske trake, a zatim kliknite pločicu s nazivom Dijeljenje u blizini. Ako nije lako vidljivo, kliknite Proširi da biste otvorili sve skrivene pločice.

Ako uopće ne vidite opciju dijeljenja u blizini navedenu u centru za akciju, tada provjerimo zašto se to može dogoditi sljedeće.

Ažurirajte Windows 10

Ako već niste znali, Dijeljenje u blizini bila je značajka koja je dodana u operativni sustav u ažuriranju Spring Creators u travnju 2018. godine. Stoga, kada upotrebljavate ranije verzije sustava Windows 10, nemojte se iznenaditi ako vam opcija ne nedostaje.

Možda izmjerena veza možda je onemogućila automatsko ažuriranje sustava Windows 10 za najnoviju gradnju. No bez obzira na to, provjerimo ima li na sebi potrebnu verziju sustava Windows 10.

Korak 1: U izborniku Start upišite oko, a među rezultatima pretraživanja odaberite O vašem računalu.

Korak 2: Pomaknite se prema dolje do odjeljka Specifikacije za Windows. Sada biste mogli vidjeti verziju sustava Windows 10 koja je navedena pored verzije, a koja bi trebala biti '1803' ili novija.

Ako uređaj nema instaliranu verziju 1803 ili noviju, morate ga ažurirati da biste dobili funkciju dijeljenja u blizini. Da biste to učinili, upišite Ažuriranja u izbornik Start, a zatim odaberite Provjeri ažuriranja.

Bilješka: Ažuriranje na verziju 1803 može potrajati dosta vremena i širine pojasa, ali nakon toga, trebali biste moći vidjeti dijeljenje u blizini navedeno u akcijskom centru. Jednostavno ga tada omogućite.

Ako i dalje imate problema s otkrivanjem čak i uz instaliranu najnoviju verziju sustava Windows 10, tada trebate provjeriti kompatibilnost Bluetooth.

Provjerite Bluetooth kompatibilnost

Microsoft je dizajnirao značajku Nearby Sharing da funkcionira putem Bluetooth-a, ali na tome se ne zaustavlja. Vaši uređaji zapravo trebaju Bluetooth adaptere s instaliranim firmwareom verzije 4.0 ili novije verzije - a ako to nije bilo dovoljno, oni trebaju podržavati i Bluetooth specifikaciju za nisku potrošnju energije.

Korak 1: Tip upravitelj uređaja u izbornik Start, a zatim između rezultata pretraživanja odaberite Upravitelj uređaja.

Korak 2: Proširite Bluetooth, a zatim desnom tipkom miša kliknite Bluetooth adapter i odaberite Svojstva.

3. korak: Kliknite karticu s oznakom Napredno. Zatim provjerite vrijednost LMP pokraj verzije upravljačkog softvera - ona bi trebala pokazati očitavanje 6x ili više da označi Bluetooth firmware verziju 4.0.

Kao što možete vidjeti, snimka zaslona iznad prikazuje vrijednost LMP-a od samo 4x, što je znatno ispod verzije upravljačkog softvera koju zahtijeva Near Sharing.

4. korak: Prebacite se na karticu s oznakom Detalji, a zatim pomoću padajućeg izbornika u odjeljku Svojstvo odaberite Bluetooth radio koji podržava središnju ulogu niske energije. Kad je odabrano, područje ispod vrijednosti treba čitati kao 'Istina' da bi ukazalo na potporu specifikaciji.

Outlook alias e-pošta

Još jednom, gornja snimka zaslona označava Bluetooth adapter sa vrijednošću 'False', što znači da ne podržava Bluetooth Low Energy specifikacije.

Isto tako, ako bilo koji vaš uređaj ne ispunjava ove kriterije, tada bi vaše iskustvo dijeljenja u blizini trebalo završiti ovdje.

Naravno, još uvijek možete koristiti vanjski Bluetooth adapter koji sadrži i verziju firmwarea 4.0 i podršku za specifikaciju Low Energy na problematičnom uređaju. Ali ako ste u žurbi, jednostavno korištenje flash pogona za prijenos podataka bilo bi mnogo brže!

Konfigurirajte zajednička iskustva

Ako Bluetooth adapteri na oba uređaja nisu faktor, ali još uvijek ne možete otkriti svaki uređaj jedan od drugog, tada morate detaljno konfigurirati mogućnosti Dijeljenja u blizini.

Dijeljenje u blizini sadrži postavku koja zapravo skriva sve uređaje koji ne posjedujete iz prikaza. Stoga, smislite prolazak kroz korake u nastavku, posebno ako se spremate podijeliti s nekim drugim. Isto vrijedi i za drugi uređaj.

Korak 1: U izborniku Start upišite dijeljena iskustva, a zatim između rezultata pretraživanja kliknite Promijeni postavke zajedničkog iskustva.

Korak 2: Pod odjeljkom označenim U blizini dijeljenja otvorite padajući izbornik pod Mogu li dijeliti ili primati sadržaj i odaberite Svi u blizini.

Ako je bilo koji od dva uređaja ranije imao ovu opciju postavljenu na Moji uređaji, tada bi je promijenio u Svi koji se nalaze u blizini trebao im omogućiti da se međusobno uspješno otkriju.

Također na Guiding Tech

Kako bežično sinkronizirati Android sa računalom Windows 10

Čitaj više

Ako vidite uređaj, ali ne možete dijeliti

Drugi problem koji se može pojaviti je kada vam Near Sharing omogućuje pokretanje prijenosa datoteka, ali drugi uređaj ne daje naznake za primanje datoteka. Ako se to dogodi, morate imati na umu nekoliko stvari koje omogućuju normalno funkcioniranje u blizini.

Držite uređaje bliže

Iako Bluetooth ima umjereni raspon kada je u pitanju povezivanje, oba uređaja moraju biti prilično blizu kako bi rad u blizini mogao pravilno funkcionirati.

U idealnom slučaju trebali biste biti na udaljenosti od 30m ili čak i bliže. Ako je moguće, pokušajte oba uređaja držati u istoj sobi kako biste spriječili da zidovi ili druge prepreke ometaju Bluetooth vezu.

Provjerite Akcijski centar

Nakon što dijeljenje iz blizine pošalje datoteku, drugi uređaj obično prima obavijest o zdravici, koja bi tada trebala omogućiti izravno spremanje datoteke ili je automatski otvoriti nakon preuzimanja.

No, Windows 10 ponekad ne može prikazivati ​​obavijesti, posebno ako ste uključili Focus Assist. Ako je to slučaj, jednostavno otvorite Akcijski centar i trebali biste vidjeti obavijest o dijeljenju u blizini unutar.

Provjerite naziv uređaja

Ako imate puno uređaja sa sustavom Windows 10 s omogućenim dijeljenjem u blizini oko vas, datoteku ste možda slučajno poslali pogrešnoj osobi. Windows 10 prema zadanim postavkama radi kombinacije slova i brojeva za imenovanje uređaja, što dodaje zbrku. Stoga razmislite o dvostrukoj provjeri naziva uređaja.

Korak 1: Otvorite izbornik Start, utipkajte sysdm.cpl, a zatim pritisnite Enter.

Dijaloški okvir Svojstva sustava trebao bi se sada učitati.

Korak 2: Na kartici Ime računala možete pronaći naziv uređaja pokraj Puno ime računala.

Bilješka: Također možete razmotriti promjenu imena računala u nešto prepoznatljivije, ali to može rezultirati dodatnim komplikacijama u pogledu dostupnosti mrežnih resursa. Ako vam ne smeta, upotrijebite gumb Promjena naveden u dijaloškom okviru Svojstva sustava.

Ako veza padne / datoteke prelaze polako

Ako ste datoteku već dijelili, ali postupak unosa smatra vrlo sporim ili ako se nakon nekog vremena velike datoteke ne mogu prenijeti, onda da vidimo što možete učiniti kako biste poboljšali svoj cjelokupni doživljaj rada u blizini dijeljenja.

Priključite se na Wi-Fi

Bluetooth nije najbrži način lokalnog prijenosa datoteka. Ako ustanovite da datoteke kopiraju više godina - ili što je još gore, ako veza i dalje pada - razmislite o povezivanju oba uređaja na Wi-Fi mreži.

To bi trebalo ubrzati Dijeljenje u blizini da umjesto toga počne kopirati datoteke putem Wi-Fi-ja. No, nemojte očekivati ​​da će Bluetooth još uvijek iskopati - još uvijek vam treba da uspostavite vezu za dijeljenje u blizini.

Bilješka: Oba uređaja povežite u istu Wi-Fi mrežu. Inače, Nearby Sharing (Samo dijeljenje) samo ostaje za Bluetooth kako biste prenijeli vaše datoteke.

Učinite veze javnim

Ako povezivanje s Wi-Fi-jem ne ubrzava stvari, nemojte zaboraviti postaviti mrežni profil za oba uređaja kao Javni. Ako to ne učinite, vaši uređaji neće moći uspostaviti međusobni kontakt putem Wi-Fi-ja.

dropbox vratiti prethodnu verziju

Korak 1: Kliknite ikonu Wi-Fi na programskoj traci, a zatim kliknite Svojstva ispod povezanog Wi-Fi profila.

Korak 2: Jednostavno dodirnite radio gumb pored Public i trebali biste biti dobri.

Bilješka: Postavljanje mrežnog profila na Javno može otvoriti vaše uređaje za sve vrste sigurnosnih problema. Stoga se suzdržite od toga ako ste u prometnoj mreži u koju ne vjerujete baš primjerice u trgovački centar.
Također na Guiding Tech

Top 6 Windows 10 Mitovi: Raspadano!

Čitaj više

Sve dobro?

Nadamo se da ste sada riješili bilo koji problem koji vas je gnjavio - osim problema s Bluetooth nekompatibilnošću, što je sigurno problem jer trebate razmisliti o uklanjanju gotovine za vanjski adapter.

Dakle, bilo koje druge prijedloge ili ispravke koje želite podijeliti? Javite nam se u komentarima.