banner

Većina od nas obično ima prijatelja ili kolegu koji nas nikada ne izneveri kad je riječ o pitanjima privatnosti. Pokažite im fotografiju s vašeg nedavnog odmora, a oni će bez vašeg dopuštenja preuzeti potpunu slobodu pregledavanja cijele galerije. Koliko god to moglo biti neugodno, ne možemo ih izbaciti iz života (uzdah).

Ako ste netko tko se bori s istim izgubljenim razlogom, najbolja opcija je sakriti ili zaključati datoteke koje su osobne i koje ne biste željeli izlagati radoznalim očima. Srećom, OnePlus 6 dolazi s ugrađenom opcijom pod nazivom Lockbox koja vam omogućuje sakrivanje takvih datoteka i fotografija.

Za razliku od uobičajenih ormarića za aplikacije, OnePlus 6's Lockbox omogućuje vam da odaberete datoteke koje želite da budu sigurne od očiju javnosti.

Što je OnePlus Lockbox

Kao što smo gore spomenuli, Lockbox je ugrađena opcija u aplikaciji File Manager koja omogućuje skrivanje datoteka i slika s lakoćom. Ova je značajka debitirala s OxygenOS verzijom 4.5 kao Secure Box i od tada je promijenila ime u Lockbox.

To je vrsta privatnog trezora koji vam omogućuje zaključavanje datoteke pomoću PIN-a. Prednost ove značajke je u tome što PIN ne mora biti isti kao onaj na zaključanom zaslonu vašeg telefona.Za razliku od nekoliko vrhunskih sustava zaključavanja datoteka poput Samsungove sigurne mape, Lockbox nije šifriran i on samo skriva vaše osobne datoteke iz vida. No, dobra stvar je što ga možete koristiti za skrivanje datoteka bez obzira na formate datoteka.

Kako sakriti datoteke pomoću Lockboxa

Korak 1: Da biste postavili Lockbox na svom OnePlusu 6, idite na matičnu aplikaciju File Manager i dodirnite Lockbox.

Ako vam je prvi put, tražit će vam PIN. Postavljanje PIN-a, po mogućnosti različitog od PIN-a zaključanog zaslona.

Korak 2: Sada otvorite mapu unutar Upravitelja datoteka i dugo pritisnite na datoteci da biste je odabrali. Nakon završetka dodirnite izbornik s tri točke u gornjem desnom kutu.

Dodirnite Move to Lockbox i to je to! Datoteka se neće vidjeti u Galeriji, Nedavnim datotekama ili u Upravitelju datoteka.

OxygenOS vam omogućava neovisnost promjene PIN-a u skladu s vašim željama. Samo dodirnite troturni izbornik u mapi Lockbox i odaberite Change PIN.

Kako sakriti skrivene datoteke

Otkrivanje datoteka jednako je jednostavno kao i njihovo sakrivanje. Dugo pritisnite na datoteku po vašem izboru, dodirnite izbornik s tri točke i odaberite Vrati.

opera neonski preglednik

Moja jedina zamisao je da ćete morati ručno odabrati mjesto. Datoteke se automatski ne vraćaju na svoja originalna mjesta, što je glupo.

Mogu li aplikacije treće strane pristupati datotekama za zaključavanje?

Većina aplikacija drugih proizvođača, poput Instagrama, Facebooka, Whatsappa, ne mogu pristupiti skrivenim datotekama, tj. Nećete ih moći vidjeti u galeriji putem aplikacija trećih strana.

Slično tome, nećete moći vidjeti skrivene datoteke ako telefon povežete s računalom i otvorite odgovarajuće mape.

Bonus značajka: FileDash

Lockbox nije jedina skrivena značajka na vašem OnePlusu 6. Druga marginalno skrivena značajka je FileDash. To je mehanizam dijeljenja datoteka koji koristi Wi-Fi Direct za prijenos i primanje datoteka. Dobra vijest je da FileDash djeluje na svim Android pametnim telefonima.

Slično drugim opcijama dionica u programu OnePlus 6, FileDash je jednostavan za postavljanje. Nadalje, ima jednostavno sučelje bez nereda, za razliku od aplikacija za razmjenu trećih proizvođača poput SHAREit ili Xender.

Također na Guiding Tech

GT objašnjava: Što je značajka FileDash na OnePlusu 5?

Čitaj više

Zaključaj ih daleko

Značajka zaključavanja na uređaju OnePlus 6 odlična je metoda ako želite sakriti nekoliko datoteka iz običnog viđenja. To nije glupo način jer svi koji mogu pogoditi vaš PIN mogu ga lako probiti. Budući da ne šifrira datoteke, pa bi netko mudar s računalima mogao proći kroz zaključana vrata.

Stoga je u redu imati Lockbox za one datoteke za koje je potreban malo bolji plan zaštite od svojih vršnjaka. No, za vrhunsku zaštitu Lockbox ne bi bio idealno rješenje.

Puno se toga promijenilo u areni pametnih telefona u posljednjih nekoliko godina. U to doba telefoni su imali samo nekoliko značajki s golim kostima, a za dodatne značajke morat ćete potražiti drugdje. Još se sjećam kako sam isprobao nekoliko ormarića za aplikacije kako bi zaključio galeriju na svom HTC One prije nekih četiri-pet godina. Srećom sada, dionice pružaju većinu osnovnih potreba telefona.